Hlavní obsah

Heger vyhlásil okamžitý zákaz exportu českých lihovin

Právo, Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo s okamžitou platností zákaz vývozu lihovin o obsahu etanolu 20 procent objemových a výše, včetně tuzemáku a konzumního lihu. Ministr Leoš Heger (TOP 09) to oznámil ve čtvrtek večer na tiskové konferenci. Dosavadní podmínky prohibice na území Česka zůstávají v platnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) chtěla export kvůli otravám metanolem z ČR zakázat EU až na dva měsíce, vláda ji proto předešla. Předseda vlády na tiskové konferenci uvedl, že tak Česko bude moci bariéry exportu odstranit samo.

Vyhlášení zákazu předcházelo odpolední mimořádné jednání vlády, na kterém kabinet doporučil ministrovi zdravotnictví vývoz alkoholu z Česka s okamžitou platností zablokovat. Zákaz se týká exportu dvacetiprocentního a silnějšího alkoholu vyráběného a lahvovaného v České republice.

"Jsem velmi zklamán. Několikrát jsme zdůrazňovali, jakým způsobem lze zajistit kvalitu výrobků od renomovaných výrobců," reagoval pro ČT Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin."Kompletní zákaz exportu nás velmi poškodí. Až 40 procent produkce je určeno pro export," řekl Darebník, který je zároveň provozním ředitelem společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka. Ztráty jdou podle něj do miliónů korun denně.

Ministři požadavek EU chápou

„Komise se zřejmě kloní k tomu, že by export - tedy import z jejich pohledu - ráda zakázala ihned a je otázkou posouzení české vlády, co by bylo pro ČR výhodnější: jestli zakázat export sami z naší strany, abychom měli termínování v rukou, nebo export nechat zakázat z Bruselu. Což by mělo také některé výhody, jako třeba eventuální obrana proti případným arbitrážím proti ČR,“ řekl Heger. „Já dám na doporučení vlády. To mimořádné opatření musím vyhlásit já a je to na mé odpovědnosti. Já budu ten, kdo to definitivně rozhodne,“ dodal.

Ministr chápe požadavek EU, neboť je zde společný trh, takže nelze se na věc dívat jako na lokální záležitost. Také podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se reakce EK dá chápat, neboť jde především o jednotný trh.

„Argument, že na jednom segmentu dělat nějaká mimořádná opatření a na jiném ne, je těžko vyvratitelný. Vláda o tom bude dnes vážně jednat a já své názory řeknu na vládě, prosím, abych zbytek mohl říci až po vládě,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám