Hlavní obsah

Besserovi hrozí za zatajení podílu ve firmě pokuta 50 tisíc

Právo, ada, nig

Ministru kultury Jiřímu Besserovi hrozí finanční postih. Za to, že ve svém majetkovém přiznání zatajil svůj podíl ve firmě v USA, by mohl dostat pokutu až 50 tisíc korun. Besser totiž porušil zákon o střetu zájmů, který takové jednání označuje jako přestupek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Jiří Besser

Článek

Podnět k zahájení přestupkového řízení chystají soc. dem. poslanci. „Chtěli bychom, aby se tím začal zabývat náš výbor a případně podal podnět,“ řekl Právu předseda sněmovního mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

V takovém případě by se dostal na stůl přestupkové komise městského úřadu v Berouně, kde ministr kultury bydlí a kde starostoval v době, kdy do firmy vstoupil.

Rozhodnutí o přestupku a pokutě je na úřednících. Je ovšem otázkou, jak bude úřad případně postupovat proti bývalému starostovi.

Výsledek eventuálního přestupkového řízení ale může zůstat utajen. A to proto, že tato řízení jsou neveřejná a není povinností úřadů o nich informovat.

Ministr minulý pátek poslal do Sněmovny doplnění svého majetkového přiznání za loňský rok, kde angažmá ve firmě Comoros přiznal. Podle svého přiznání v ní figuruje o roku 2009 jako společník.

Jako OSVČ skončil po vstupu do vlády

Podle zákona o střetu zájmů členové vlády nesmějí podnikat nebo provozovat samostatně výdělečnou činnost ani sedět v orgánech podnikajících firem. Pokud by se tedy Besserovo angažmá omezovalo pouze na jeho podíl ve firmě, která nevydělává, mohlo by jít o správu vlastního majetku, kterou zákon ministrům povoluje.

Ve dvou původních majetkových přiznáních Besser uvedl pouze své ukončené členství v statutárních orgánech firem Aquapark Beroun a Úpravny vod Želivka, což vyplývalo z jeho funkce starosty Berouna. Kromě toho přiznal podnikání jako osoba samostatně výdělečně činná, s čímž ale – podle přiznání – skončil loni v srpnu, tedy po vstupu do vlády.

Besser uvedl také funkci předsedy správní rady Nadačního fondu MUDr. Jiřího Bessera, v němž figuruje i hokejová legenda Dominik Hašek. Má pomoci revitalizovat berounskou nemocnici, vklad činí 200 tisíc korun.

Související témata:

Výběr článků

Načítám