Hlavní obsah

Benešová se musí nejdřív zorientovat, odmítl Babiš nápad ministryně zúžit justici

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra a lídra ANO Andreje Babiše ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) překvapila svým nápadem zeštíhlit soustavu státních zastupitelství a soudů ze čtyř stupňů na tři. Babiš uvedl, že by se Benešová nejdřív v resortu měla zorientovat a až pak přicházet s návrhy v médiích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš s novou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou

Článek

„Doporučil jsem nové ministryni mediální zdrženlivost. Dala rozhovor novinám, kde vyjadřuje svoje názory, ale v prvé řadě musí převzít resort. A i když bude mít nějaké návrhy, tak je stejně musíme projednat nejdřív v hnutí, pak v koalici a nakonec v parlamentu, který bude mít konečné slovo,“ řekl ve čtvrtek Právu Babiš.

Každý ministr o tom mluvil, ale v tento okamžik je to zbytečné
Andrej Babiš

V praxi by návrh Benešové znamenal, že by došlo ke zrušení vrchních státních zastupitelství i vrchních soudů v Praze a Olomouci. Vrchní žalobce v Praze vede Lenka Bradáčová a v Olomouci Ivo Ištvan. Zástupci justice se přitom zúžení justiční soustavy nebrání, chtějí ale hloubkovou analýzu a odbornou diskusi.

„Už to tu bylo“

Podle premiéra ale Benešová nepřichází s ničím novým. Připomněl, že o rušení vrchních soudů mluvili někteří soudci v květnu 2010, se svými návrhy na zefektivnění této soustavy přišli i někdejší ministři Jiří Pospíšil a Pavel Blažek z ODS.

„Každý ministr o tom mluvil, ale v tento okamžik je to zbytečné, protože se paní ministryně musí nejdřív zorientovat v resortu. Až když bude mít konkrétní návrhy, tak se to bude řešit. Sám o nich ale nevím,“ doplnil Babiš.

Na dotaz, jak se k zeštíhlení státních zastupitelství a soudů staví sám, premiér odpověděl: „Nijak, nejsem expert na justici. Počítám i s veřejnou debatou. Ale opakuji, je to záležitost dohody v koalici a ve Sněmovně.“

Mediální klid i pro další nováčky

Sto dní mediálního klidu doporučil premiér i novému ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi a šéfovi resortu průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (oba za ANO), než předstoupí před veřejnost a sdělí své konkrétní představy.

„Doporučoval bych jim hlavně mediální klid, aby se soustředili na práci, obeznámili se s ministerstvy. Komunikovat mohou později,“ řekl podle ČTK. Od vicepremiéra Havlíčka Babiš očekává lepší koordinaci mezi ministerstvy, která se zabývají investicemi. Kremlík by měl uspíšit plánovanou legislativu.

„Předpokládám, že pan ministr půjde do terénu. Pokud budu mít čas, budu ho doprovázet. Určitě se podívá na řešení D1, obchvatu Prahy a další věci, které chceme určitě uspíšit,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám