Hlavní obsah

Tuna na Nově kvůli dopisu Paroubkovi definitivně končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Reportér televize Nova Jan Tuna odchází z Novy. Uvedla to ve středu mluvčí společnosti Veronika Šmídková. Tuna podle ní nepřijal přeřazení do nižší reportérské pozice, v níž by se musel věnovat nepolitickým tématům.

Článek

"Vedení televize mě postavilo před sérii trestů, které, pokud vím, nemají v historii televize obdoby. Tresty by pro mě byly profesně i osobně likvidační," řekl ve středu Novinkám Jan Tuna. "Nedostal jsem jinou možnost, buď příjmu tresty, nebo mám odejít," dodal Tuna. Součástí trestů měly být mj. i výrazné finanční sankce.

Tuna byl přeřazen kvůli tomu, že v červnu napsal šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi dopis, aniž by předem informoval management Novy. Paroubek jej v sobotu 3. června ve svém projevu k výsledkům voleb obvinil, že pracuje "v žoldu ODS".

Tuna se proti tomu ohradil v otevřeném dopisu a vyzval Paroubka k rezignaci. Při tom parafrázoval Paroubkova slova: "Jestli někdo lže v takovéto závažné věci, nemá ve veřejném životě země co pohledávat. Pane Paroubku, odstupte!"  [celá zpráva]

Televize Nova se oblíbeného reportéra přesto nezřekla. "Nebylo přistoupeno k tomu nejtvrdšímu trestu, kterým by byl odchod z TV Nova, ale bylo rozhodnuto o dočasném přeřazení ze stávající funkce do nižší reportérské pozice se zaměřením na apolitická témata," uvedl v tiskovém prohlášení generální ředitel Petr Dvořák. [celá zpráva]

"Jan Tuna tuto nabídku nepřijal a v současné době proto probíhají jednání o jeho odchodu z televize," dodal Dvořák.

"V žádném případě není dopis vyjádřením stanoviska redakce zpravodajství, Jan Tuna ho také napsal a odeslal bez vědomí jak vedení, tak celé redakce. Tento postup redakce odmítá a i sám autor dopisu ho zpětně hodnotí jako chybný. Vedení zpravodajství se navíc domnívá, že tímto krokem mohl Jan Tuna ohrozit vnímání redakce, která důsledně dbá na nezaujatost a vyváženost vůči všem," sdělil k případu ředitel sekce zpravodajství a publicistiky Martin Ondráček.

"Veřejně se mnou začal komunikovat Jiří Paroubek, který mne, a tím pádem celé zpravodajství televize Nova obvinil jedním z nejhorších možných způsobů. Jen jsem bránil sebe a zpravodajství televize Nova proti těmto nehorázným lžím," sdělil dříve Novinkám Tuna.

Reklama

Související témata:

Související články

Reportér Novy chce od Paroubka omluvu

Šéfreportér zpravodajství televize Nova Jan Tuna se ohradil proti sobotním výrokům předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který v emotivním komentáři volebních...

Výběr článků

Načítám