Hlavní obsah

Ředitel NBÚ Tomáš Kadlec: K odchodu mě nikdo netlačil

– PRAHA
Novinky, Kamil Houska

Tomáš Kadlec, šéf Národního bezpečnostního úřadu, který včera spolu s Jiřím Růžkem, ředitelem civilní kontrarozvědky (BIS), nabídl vládě demisi, odpověděl Právu na pár otázek.

Článek

Co vás vedlo k rezignaci?

Už delší dobu jsem přemýšlel o tom - a je to jedno ze základních manažerských pravidel - že pět let zůstávat na jedné funkci není dobré. Myslím si, že manažeři by se měli točit zhruba po těch pěti letech. Pociťuji opotřebování a únavu, takže to mě vedlo k tomu, že jsem nabídl svoji rezignaci.

Nebyl jste k tomu někým dotlačen?

Ne, nebyl.

Vytýkal vám někdo v poslední době nějaké nedostatky?

Ne, naopak. Všechna hodnocení, hlavně ze zahraničí, jsou velmi dobrá.

Spekuluje se, že jste se jen svezl s odchodem Jiřího Růžka z čela BIS. Zkrátka že skončíte oba, aby to vypadalo koncepčně a nikdo nemohl říct, že šlo o politický tlak proti Růžkovi.

Nechci o tom spekulovat. Takhle se mnou o tom nikdo nehovořil.

Už víte, co budete dělat?

Jsem stále ředitelem NBÚ. Záleží na vládě, jak to vyřeší, kdy moji rezignaci přijme. Pak se začnu poohlížet, eventuálně budu čekat na nabídky, které by mohly přijít.

V tisku se objevila zpráva, že byste měl jít do České správy letišť?

Ne, nebylo mi to nabídnuto.

Chtěl byste být diplomatem, nebo je pravda, co se šušká mezi politiky, že byste raději zůstal na nějakém postu v České republice?

O diplomatický post nemám moc zájem, raději bych zůstal v České republice.

Reklama

Související články

Šéfové BIS a NBÚ chtějí skončit

Šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek a ředitel Nejvyššího bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec jsou již dlouhou dobu trnem v oku některým ministrům....

Výběr článků

Načítám