Hlavní obsah

Klaus jmenoval Jiřího Havla vicepremiérem pro ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v úterý jmenoval Jiřího Havla novým vicepremiérem pro ekonomiku. Nahradil tak Martina Jahna, který z funkce ke konci roku odešel. Po jmenování Havla členem vlády jej do úřadu uvedl premiér Jiří Paroubek (ČSSD).

Článek

Jahn jde pracovat do soukromé sféry, do jaké firmy odchází, se oficiálně neví, spekuluje se ale, že půjde dělat nového personálního ředitele do Škody Auto.

Jiří Havel je bývalý šéf Fondu národního majetku. Nový lodivod českého hospodářství je členem ČSSD, avšak nehodlá za soc. dem. kandidovat v letošních sněmovních volbách.

Analytici hodnotí nového vicepremiéra jako muže, jenž se ve svých názorech podobný Jahnovi. "Havel je naprosto rovnocenným nástupcem Martina Jahna. O odborné erudici nemůže být žádných pochyb vzhledem k jeho předchozím zkušenostem ve vládní administrativě a působení v akademické sféře," uvedl pro ČTK David Marek z Patria Finance.

Havel je absolvent VŠE a učí na Fakultě sociálních věd UK. Od léta šéfuje dozorčí radě ČEZ. Osmačtyřicetiletý Havel v minulosti působil ve významných funkcích ve vedení FNM. Členem výkonného výboru fondu byl od října 1999, předsedou se stal v březnu 2000. V dubnu 2001 rezignoval poté, co ministr Pavel Mertlík podal demisi. Od ledna 2003 do počátku června 2005 byl členem představenstva firmy Unipetrol. [celá zpráva]

Anketa

Bude Jiří Havel (ČSSD) úspěšnějším vicepremiérem pro ekonomiku než Martin Jahn?
ano
26 %
ne
74 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 497 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám