Hlavní obsah

Zgarba rezignoval na místo lídra ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VĚTRNÝ JENÍKOV

Exministr zemědělství Petr Zgarba v sobotu rezignoval na místo lídra ČSSD na Vysočině pro sněmovní volby. Oznámil to kolegům z krajského výkonného výboru, jenž se sešel na mimořádném jednání před konferencí ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Zgarba měl nominaci od čtyř z pěti okresních organizací.

Článek

Třebíčská organizace a pražské vedení navrhli do čela nestranického ministra vnitra Františka Bublana. Zgarba tak ulehčil kolegům změnu v návrhu kandidátní listiny. Většina z nich ho totiž po jeho odstoupení z čela ministerstva morálně podporuje a míní, že ho o funkci připravila vlivná lobby.

Exministr tak v návrhu z první příčky klesl na třetí, když si místo vyměnil s Bublanem. O pořadí v čele kandidátky nyní bude rozhodovat více než 120 delegátů, kteří na konferenci zastupují přes 800 sociálních demokratů v kraji.

Dosazení Bublana na vysočinskou kandidátku se místním příčilo proto, že je nestraníkem, nebydlí na Vysočině a málo se zde ucházel o přízeň. Zgarba se podle nich jako ministr snažil vytvářet slušné podmínky pro prvovýrobce.

Bublan nechce planě slibovat

Bublan nehodlá delegáty přesvědčovat o svých kvalitách žádnými planými sliby ve prospěch regionu. "Jsou to parlamentní volby. Na prvním místě jde o to ty volby vyhrát a pro Vysočinu získat co nejvíce mandátů. Slibování regionům přichází až v té druhé fázi. Musíme mít nějakou sílu a to, co pochází z toho všeobecného prospěchu, se potom bude dělit na kraje. Já tady nechci slibovat, že se někde postaví silnice nebo něco," řekl.

Lídra může nominovat ústředí, krajská konference, anebo alespoň dvě z pěti okresních organizací. Žádný okresní výbor se už ale ke změně návrhu těsně před konferencí nerozhodl. Ta nejdříve zvolí lídra a následně zbytek kandidátky. Za Bublanem v jejím čele následují poslanec Karel Černý, a za Zgarbou na čtvrté - volitelné pozici Zdeněk Jičínský. Na pátou příčku byl zařazen exministr Jaromír Schling.

Čtyřiapadesátiletý Bublan je rodákem z Třebíče, kde absolvoval gymnázium. Později studoval na ekonomické fakultě v Brně a na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Byl duchovním, signatářem Charty 77, poté dělníkem.

Jeho cesta na ministerstvo vnitra začala v polistopadové civilní kontrarozvědce. Nebyl a není členem žádné politické strany.

Reklama

Související články

Paroubek: lídrem Bublan, ne Zgarbu

Někteří lidé z premiérova okolí naléhají, aby se premiér Jiří Paroubek zbavil ministra zemědělství Petra Zgarby. Sázejí přitom na to, že již v minulosti...

Ministr zemědělství Zgarba rezignoval

Ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) rezignoval. Z funkce odejde k 16. listopadu. Ve funkci ho nahradí poslanec ČSSD Jan Mládek. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD)...

Výběr článků

Načítám