Hlavní obsah

Senát vrátil poslancům bodový systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna se bude znovu zabývat návrhem na zavedení bodového systému hodnocení dopravních přestupků řidičů. Senát totiž ve středu Sněmovně předlohu vrátil s vlastními návrhy. Požaduje například zrušit zákaz předjíždění pro kamióny na dálnici a oddálit účinnost zákona o půl roku, tedy na 1. ledna 2007.

Článek

Další změnou, kterou navrhla a prosadila senátorka Soňa Paukrtová, je to, že policie by již neměla být zodpovědná za vozidla, která znehybní, případně nechá odtáhnout. Drobné změny senátoři doporučili Sněmovně přijmout také v bodovém hodnocení dopravních přestupků. Podle navržené úpravy je třemi body hodnocena dopravní nehoda, při níž vznikne hmotná škoda nižší než 50 000 korun. Senátoři ale navrhli, aby stejným počtem bodů byla trestána i nehoda, kdy vzniklá škoda převyšuje částku 50 000 korun.

Na návrh senátorky Daniely Filipiové (ODS) Senát také doporučil, aby vyhrazená místa k parkování neměly všechny zdravotně postižené osoby, ale jen osoby s postižením pohybového aparátu, tedy těžce chodící a vozíčkáři.

Zákon počítá s tím, že každý řidič bude moci získat až 12 trestných bodů. Poté přijde na rok o řidičský průkaz a bude muset znovu do autoškoly. Pokud řidič po dobu jednoho roku neučiní žádný přestupek, tak se mu odečtou z registru čtyři body. Změny v zákoně obsahují například povinnost celoročního svícení, používání autosedaček pro děti a přileb pro cyklisty mladší 18 let.

Sněmovna by se mohla předlohou zabývat již na schůzi, která začne 16. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám