Hlavní obsah

Čeští vojáci by se mohli účastnit bojových misí, míní Babiš

Právo, Jan Rovenský (Paříž)

Také čeští vojáci by výhledově mohli plnit bojové mise, jako tomu bylo v minulosti. Novinářům to v neděli v Paříži řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který se ve francouzské metropoli účastnil 100. výročí oslav konce první světové války.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

„Náš největší nepřítel je mezinárodní terorismus. Měli bychom se zamyslet, jestli se skutečně nevrátíme do časů, kdy naši vojáci bojovali proti teroristům. Protože dneska vlastně proti teroristům nebojujeme, vlastně chodíme instruovat vojáky některých zemí jako v Afghánistánu nebo Mali,“ řekl Babiš.

Na doplňující dotaz upřesnil, že neměl na mysli jen české vojáky, ale obecně síly NATO. V Afghánistánu v bojové misi působili například vojáci z dnes již neexistující jednotky SOG či příslušníci 601. skupiny speciálních sil.

Babiš: Češi musí bojovat proti terorismu

Už na začátku listopadu hovořil Babiš o tom, že se čeští vojáci z Afghánistánu stahovat nebudou. „Stahovat z Afghánistánu se rozhodně nebudeme. Nevzdáme se, neodejdeme, naši vojáci budou bojovat proti teroristům, kde je třeba. Nezradíme spojence, budeme plnit závazky,” řekl Babiš. [celá zpráva] Uvedl, že Česko je šestou nejbezpečnější zemí světa, a pokud si tuto pozici má udržet, musí proti terorismu bojovat.

Účast na zahraničních misích podle premiéra ukazuje, že Česko je v rámci NATO spolehlivý partner. Babiš se také opětovně přihlásil k závazku zvyšovat výdaje na obranu, aby v roce 2024 dosáhly dvou procent HDP. V současnosti činí zhruba 1,1 procenta HDP.

Pro stažení českých vojáků se dříve vyjádřil bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Současný ministr zahraničí Tomáš Petříček jeho slova odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám