Hlavní obsah

Pět let od povodní: S evakuací zvířat jsme nečekali a bylo to správně, vzpomíná šéf pražské zoo

Novinky, nšt, kk, emi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Začátek června 2013 byl kvůli povodňové vlně těžký nejen pro lidi, ale často i pro zvířata. Voda z Vltavy zaplavila i celou spodní část pražské zoo. Včasná evakuace zvířat a vybavení nakonec zabránila řadě škod, takže následky nebyly tak velké jako v roce 2002. I tak jsou pro šéfa zoo Miroslava Bobka vzpomínky na pět let staré události trpké.

Pražská zoologická zahrada během povodní v roce 2013 Video: Novinky

 
Článek

„Samozřejmě to jsou trpké vzpomínky, protože ty povodně, byť ta povodeň nebyla tak tragická jako v roce 2002, způsobily opravdu velké škody, a to nejen materiální, ale i morální,“ vzpomíná Miroslav Bobek.

Rozvodněná Vltava v červnu 2013 zaplavila celou spodní část zahrady. Nutné bylo evakuovat téměř všechna zvířata, která tam byla. Některá putovala do zoo ve Dvoře Králové, kde přečkala, dokud se jejich pavilón neopravil, další pražská zoo přesunula do nezaplavených částí zahrady.

Problém byl, že některá zvířata nechtěla pavilóny, na které byla zvyklá, opustit. Například gorilí samec Richard nechtěl - na rozdíl od samic a mláďat - z pavilónu odejít. Chovatelé jej proto museli nejprve uspat, načež ho odnesli k ostatním do útočiště v povodňové věži.

Foto: Zoologická zahrada hl. m. Prahy

Evakuace zvířat ve spodní částí zoo byla provedena rychle.

Výhodou tehdy bylo, že zaměstnanci zoo už předem věděli, že velká voda přijde, a tak mohli začít evakuaci relativně včas.

Rámcově se drželi evakuačního plánu, ale ve skutečnosti museli i trochu improvizovat. „Rozhodli jsme se začít s evakuací zvířat a materiálu dřív, byť tady byli také lidé, kteří říkali, že je to zbytečné. Nakonec se to ukázalo jako naprosto správné rozhodnutí a my v době, kdy se ta voda převalila přes hráz a začala zaplavovat zoo, tak už jsme byli prakticky hotovi a to nejhorší jsme měli za sebou,“ popisuje Bobek.

V době povodní tedy byla už většina zvířat z ohrožených částí pryč a většina zvířecích obyvatel tak nepřišla k úhoně. „Zahynuli někteří králíčci, kteří se utopili v norách, a někteří ptáci byli během evakuace zraněni,” říká Bobek.

Včasná evakuace také pomohla zachránit spoustu vybavení a techniky.

Foto: Novinky

Celá spodní část pražské zoo byla v roce 2013 pod vodou.

I když se po událostech z roku 2013 dělaly v zoo úpravy, situace s povodňovou ochranou se moc nezměnila.

„Když jsme dělali některé úpravy a opravy areálu, tak jsme se snažili to dělat tak, aby ty objekty byly vodě odolnější, třeba aby tam nebyly nasákavé izolace. Ale pravdou je, že jinak se ta situace nezlepšila. Narážím tím na to, že pořád máme povodňovou ochranu do úrovně ani ne dvacetileté vody, a my bychom potřebovali, aby byla na úrovni stoleté, nebo alespoň padesátileté vody. Kdyby taková ochrana tu byla, tak v roce 2013 jsme tady byli v suchu,“ dodává Bobek.

Povodně z vrtulníku 2013Video: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám