Hlavní obsah

Zachraňují životy za letu. Takhle vypadá vybavení letecké záchranky

Novinky, nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letecká záchranná služba v Praze funguje už 30 let v nepřetržitém režimu, sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně. Vrtulníkem je schopen čtyřčlenný tým vzlétnout do dvou minut, ročně svými vzlety dávají záchranáři šanci na záchranu života či zdraví až 600 lidem. Štáb Novinek se zajímal, jak systém funguje a jaké vybavení mají letečtí záchranáři k dispozici.

Vybavení vrtulníku letecké záchranné služby hl. m. PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Vrtulník EC-135 je vybaven pro převoz jednoho kriticky zraněného pacienta. O nasazení výjezdové letecké skupiny rozhoduje dispečink, který je nejen pražský, ale i středočeský.

„Vrtulník létá rychlostí okolo 220 km/h a jedna palivová nádrž dosáhne na 450 kilometrů, čili jsme schopni na jeden vzlet operovat zhruba dvě hodiny, což je cesta zhruba z Prahy do Ostravy,” řekl Novinkám ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch.

Pražská letecká záchranná služba působí převážně v hlavním městě a ve Středočeském kraji, avšak během noci, kdy neoperují vrtulníky ostatních záchranných služeb, se pole působnosti pražských záchranářů rozšiřuje na celou Českou republiku.

Foto: Novinky

Vrtulník vzlétává k pacientům téměř šestsetkrát do roka.

„Posádku vrtulníku tvoří celkem čtyři lidé, z toho dva piloti, lékař a zdravotnický záchranář, který je vybírán poměrně náročným procesem,” pokračoval Zdeněk Křivánek ze sekce nelékařských zdravotnických pracovníků.

Spektrum případů, u kterých letecká záchranná služba zasahuje, tvoří převážně úrazy, nehody, popáleniny nebo pády z výšky. Nejvíce vzletů bývá obvykle v letních měsících.

Volací znak vrtulníku je Kryštof 01, ostatní vrtulníky mají tentýž název, jen je jinak číslovaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám