Hlavní obsah

V Lidicích si připomněli vyhlazení obce nacisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidice
Aktualizováno

Stovky lidí si v sobotu v Lidicích připomněly 75 let od zničení obce nacisty a 70 let od její obnovy. Piety se účastnily i ženy, které vypálení Lidic přežily.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pietní vzpomínka k 75. výročí vyhlazení Lidic

Článek

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová v projevu připomněla nejen historický, ale i současný kontext lidické tragédie: „Tři čtvrtě století po hrůzné události se však ve světě stále dějí zločiny proti lidskosti a symbol Lidice dostává stále obecnější význam.”

Hlavní projev přednesla místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (za KDU-ČSL). Podle ní Lidice také ukazují na roli obyčejných lidí ve válce. Kromě jiného zdůraznila význam smrti zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha pro ukončení války: „O smrti Heydricha nehovořme, prosím, jako o atentátu, o slovu, které evokuje kriminální čin. Byl to útok, byl to hrdinský útok."

Piety se účastnil i ministr kultury Daniel Herman.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr kultury Daniel Herman v Lidicích

Pietní vzpomínce, při které položily věnce desítky delegací, ráno předcházela mše, kterou biskup Holub sloužil v místě, kde kostel svatého Martina připomínají jen jeho základy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ženy, které přežili vyhlazení Lidic

Program pokračoval tradiční přehlídkou dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice.

Nacisté obec, v níž žilo zhruba 500 lidí, vypálili 10. června 1942. Důvodem byla nepodložená souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Zemřelo 340 lidických obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám