Hlavní obsah

Láska opravdivá, zpíval Jiří Drahoš během prezidentské kampaně v Opavě

– Opava
Právo, Denisa Doležalová

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš dorazil v pátek do Moravskoslezského kraje, kde setrvá až do neděle. V pátek zamířil do Opavy, kde navštívil místní firmu Slezská tvorba i domov pro seniory. Večer v opavském Evžen Jazz Café Clubu besedoval s veřejností a zazpíval si i píseň Láska opravdivá od Leoše Janáčka.

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš zpívá Lásku opravdivou Leoše JanáčkaVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Na besedě fyzikální chemik Drahoš představil lidem jeden ze svých patentů týkající se recyklace PET-lahví. Dokonce si i zazpíval s místními sboristkami a sboristy píseň od Leoše Janáčka Láska opravdivá.

Lidé se kandidáta na prezidenta například ptali, proč se rozhodl kandidovat, zda by mladí lidé měli vstupovat do politiky a zajímat se o ni. Padl ale i dotaz ohledně jeho vztahu k ekologii a k problémům Moravskoslezského kraje se znečištěným ovzduším.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jiří Drahoš odpovídal na dotazy lidí v opavském Evžen Jazz Café Clubu.

Drahoš přiznal, že k ekologii má velmi blízko, o čemž svědčí například i nový patent na recyklaci PET-lahví, jehož je spoluautorem. „Neskromně si dovolím tvrdit, že do ekologie trochu vidím. Je to velmi důležité téma. Určitě bych jako prezident toto téma velmi akcentoval, nedovolil bych, aby se téma odsouvalo stranou z ekonomických důvodů. Naše zdraví je drahé,“ řekl Drahoš.

Ať si kuřáci připlatí

Řešil se ale i nový protikuřácký zákon. Podle Drahoše by se kuřákům nemělo bránit v kouření. „Já bych programovému kuřákovi nebránil, ať si kouří. Ale měl by mít stupeň pojištění, který odpovídá tomu riziku. A není to jen proto, že jsem nekuřák,“ vysvětloval lidem Drahoš, který v Jablunkově jako kluk také zkoušel kouřit.

„Zkoušeli jsme kouřit Partyzánky a Lipy. Od 15 let ale nekouřím. Nejsem ale militantní nekuřák. Můj děda z Proseče u Skutče byl dýmkař a vyráběl luxusní slonovinové špičky v 50. letech. Vůně tabáku Amfory mi tehdy voněla,“ zavzpomínal Drahoš, kterého na besedu doprovodila i jeho manželka, která seděla v publiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám