Hlavní obsah

Sobotka: Naše daňová reforma přinese více peněz do státní kasy

Právo, Novinky, Karolina Brožová, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rozhovoru pro Právo a Novinky.cz popsal podrobnosti daňové reformy, se kterou chce strana vyhrát podzimní parlamentní volby. Šéf soc. dem. tvrdí, že navrhované změny přinesou více peněz do státního rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

V jaké atmosféře probíhalo dnešní jednání ÚVV? Bylo za zavřenými dveřmi, vy sám jste očekával bouřlivou debatu.

Debata byla klidnější, než jsem očekával. Přispěl k tomu i fakt, že od voleb už pár týdnů uplynulo a řadu věcí jsme si už mohli vydiskutovat. Proč to bylo za uzavřenými dveřmi - chtěl jsem, aby tady byl určitý prostor, ve kterém si soc. dem. mohou ty věci říct otevřeně. Je důležité, aby ta diskuze neprobíhala přes média. Dnes se ty věci otevřely, názory zazněly, ne vždy byly shodné. Nicméně kdybych shrnul hlavní příspěvky, tak se pohybují v tom hlavním proudu, který jsem definoval ve svém projevu, že chce soc. dem. oslovit rodiny s dětmi, seniory, lidmi s nízkými příjmy.

Přestane tedy po dnešku to vnitrostranické ostřelování, které jste některým členům vytýkal?

Dnes bylo vidět, že ti, kteří využívali média, ubrali plyn. Ale určitě nás čeká debata až do sjezdu. To bude poslední místo, kde bychom o těch věcech měli hodně otevřeně diskutovat. Po sjezdu je důležité, aby celá soc. dem. respektovala vedení, které bude demokraticky zvoleno. Pak už bychom se měli soustředit na přesvědčování voličů, ne na vzájemné přesvědčování uvnitř soc. dem.

Ve vašem projevu jste mluvil o vyšší valorizaci penzí. Můžete to přiblížit?

Dnes se důchody valorizují stoprocentně podle inflace a zohledňují jednu třetinu růstu průměrné reálné mzdy. Odborná komise navrhla, aby to nebyla třetina, ale polovina. To znamená, že by se o něco zvýšila a zrychlila valorizace penzí v příštích letech, pokud porostu mzdy. Nerozevíraly by se tolik nůžky mezi tím, kolik si lidé průměrně vydělají a kolik je průměrný důchod. Požádal jsem ministryni Marksovou, aby to zpracovala.

Pokud firmy nepřidají peníze do platů, tak ať je aspoň nechají ve formě vyšších daní ve veřejném sektoru.
Bohuslav Sobotka

Zároveň chcete, aby firmy zvedly mzdy zaměstnancům, ale pro velké firmy navrhujete vyšší daně. Není to v rozporu? Jak by měly firmy zvyšovat platy, když budou více odvádět státu?

To byly argumenty, které firmy používaly, když chtěly snížení daní, a za pravicové vlády si jej vylobbovaly. Jak jistě vidíte, tak to na platech není poznat. Na čem to poznat je, je to, že firmy vyvádí obrovské prostředky do zahraničí, ročně 200 až 300 miliard. Pokud firmy nepřidají peníze do platů, tak ať je aspoň nechají ve formě vyšších daní ve veřejném sektoru, ať z nich můžeme financovat lepší školství, zdravotnictví, nebo péči o naše seniory. Když se podíváte do Německa nebo Rakouska, ty samé firmy, které u nás podnikají, bez reptání platí v Německu nebo Rakousku vyšší daně z příjmu právnických osob a daně z dividend, a u nás si vynucují daňové úlevy. To není správná cesta. Vede jen k tomu, že se peníze odvádějí z České republiky a nezůstávají u nás.

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš tvrdí, že váš návrh může z Česka vyhnat investory a velké zaměstnavatele. Co vy na to?

Já si myslím, že to je nesmysl. Firmy tu mají kvalifikované zaměstnance, mají tady výrobní náklady a nezmění to několik procent v sazbě daně z příjmu právnických osob. Navíc my bychom rádi ulevili malým a začínajícím firmám. Takové firmy jsou našich podnikatelů. My bychom rádi, aby platili nižší daň z příjmu právnických osob a naopak nadnárodní korporace vyšší sazbu. Rozhodně se nechceme pohybovat nad úrovní toho, co tyto firmy znají z Evropy. Ale myslet si, že budeme konkurenceschopní, když se budeme firmám podbízet daňovým dumpingem, nebo že se budeme podbízet levnou pracovní silou?

Aktuální situace je taková, že tu firmy spíš nemají dost pracovníků. Je vysoká míra zaměstnanosti, firmy hodnotí naše podnikatelské prostředí jako stabilní. Zlepšuje se vynutitelnost práva v ČR. O investice se nesoupeří pouze daňovou sazbou, ale i dalšími parametry, které je schopná ekonomika nabídnout včetně kvalitního vzdělání pro pracovníky.

Z rozpočtového hlediska by tyto daňové změny měly přinést dodatečné finanční prostředky do veřejných rozpočtů.
Bohuslav Sobotka

Je podle vás reálné to prosadit? Sehnali byste pro své plány po volbách koaličního partnera?

Teď k tomu musíme hlavně sehnat mandáty soc.dem. Čím více bude po volbách 2017 poslanců soc.dem., tím je vyšší šance na to, že se sníží daně pro lidi se středními a nízkými příjmy a že se zvýší daně pro ty nejbohatší a velké firmy. Pak samozřejmě budeme hledat spojence. Uvidíme, jak bude složená Poslanecká sněmovna. My jsme navrhovali hnutí ANO daňovou progresi a vyšší zdanění firem, bohužel jsme narazili na odmítnutí.

Nižší přímé daně pro lidi se středními a nízkými příjmy by ale připravily státní rozpočet o miliardy. Čím tento výpadek nahradíte?

U lidí s vyššími příjmy bude navržena vyšší daňová sazba, než platí dnes. Současně ta daňová reforma bude počítat s tím, že další finanční prostředky přinese daňová progrese u právnických osob. Z rozpočtového hlediska by tyto daňové změny měly přinést dodatečné finanční prostředky do veřejných rozpočtů. Jde nám o to, abychom nastavili spravedlivý systém daní, který pomůže udržet společenskou soudržnost. Je to systém, který funguje ve vyspělých státech včetně USA, Německa, Švýcarska, prostě zemí, které pro nás mohou být vzorem, pokud jde o stabilitu a prosperitu.

O kolik procent by se měly snížit daně lidem s nižšími a průměrnými platy?

Nebudu uvádět žádná procenta. Návrhy týkající se úpravy daňových sazeb představíme na jaře. Cílem bude, aby lidem s podprůměrnými a průměrnými příjmy zůstalo více peněz. Jsou to většinou zaměstnanci, kterým se daně strhnout bez nějaké debaty. Ti, kdo dosahují vyšších příjmů, by měli být více solidární. Řada lidí, která má velké finanční prostředky, logicky zatěžuje infrastrukturu státu - mimo jiné tím, že stát jim poskytuje soudní ochranu, investuje do dopravní infrastruktury, díky které oni mohou v ČR podnikat, zajišťuje bezpečnost. Není řešení ulevovat velkým firmám a mít deficitní rozpočet.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Související články

ČSSD otevírá otázku zkrácení pracovní doby

V následujících deseti letech se soc. dem. bude snažit zlepšit situaci zaměstnanců, seniorů i rodin s dětmi. Zmenšit by chtěla rozdíly mezi chudými a bohatými,...

Výběr článků

Načítám