Hlavní obsah

Babiše kritika Robejška mrzí, byli prý spolu na večeři

Novinky, bja
Praha

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je podle svých slov rád, že nová strana Realisté vznikla. Svým podnikatelským zázemím mu prý připomínají jeho hnutí. Přiznal, že mu je lídr Realistů politolog Petr Robejšek názorově blízký, a dokonce spolu byli i na večeři. Dodal, že zná jeho pozadí, tedy kdo za stranou stojí, proto ho mrzí, že se vůči hnutí ANO vymezil.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Robejšek na páteční konferenci v Praze, kde představil vznik konzervativní strany Realisté.

Článek

Babiš vznik strany pochválil: „Já to vítám, protože pan Robejšek má podnikatelské zázemí a je to něco podobného jako hnutí ANO, akorát já jsem si toho svého Robejška nenašel. Takže mu určitě gratuluji. Jeho názory jsou mi blízké a myslím si, že je to dobře.”

„Máme tady systém, který umožňuje každému kandidovat do politiky, založit stranu nebo hnutí. Neslyšel jsem, jak se pan Robejšek na adresu hnutí ANO vyjádřil. Jednou jsme spolu byli na večeři. Jeho názory jsou mi blízké. Čekal jsem, že bude kandidovat na prezidenta,” dodal. Babiš upřesnil, že zná Robejškovo pozadí, tedy ví, který konkrétní podnikatel stojí za stranou Realisté.

Nakonec Babiš vyjádřil určitou lítost, že se Robejšek vymezil proti jeho hnutí. Na druhé straně dnes prý každý kritizuje hnutí ANO, protože je to moderní. Robejšek na čtvrtečním představení Realistů řekl: „ANO se posunuje doleva, k podbízení se voličům. My nebudeme urážet veřejnost floskulemi.“ [celá zpráva]

Konkurence je zdravá, myslí si Kalousek

„Jsem ten poslední, kdo by nevítal konkurenci na politické scéně. Konkurence je inspirující a obohacující. Konkurenci musíte vždycky vnímat jako něco, co vás inspiruje, ne jako něco, co vás poškozuje. Platí to v obchodě i v politice,” řekl Novinkám předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Dodal, že se ztráty voličů příliš neobává, protože nově vzniklá strana se s nimi rozchází v jedné hlavní otázce: „Vzhledem k tomu, jak se definují, tak se nezdá, že by mohli oslovovat naše voliče, protože my jsme strana jednoznačně proevropská a tady ta strana bude evidentně založená na skepsi vůči Evropské Unii.”

Podobně reagoval i předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Ten však před novou stranou varoval. „Vítám rozšíření subjektů v politické soutěži. Jsem jen ostražitý, pokud někdo má - na rozdíl od všech ostatních - jako jediný správná řešení. Navíc, jak sám říká, jednoduchá a efektivní. A vymezuje se vůči populistům třeba i lehce populisticky. Počkejme, hodnotit první výstřel nic neznamená, rozhoduje výsledek bitvy,” uvedl Gazdík pro Novinky.

Mach si slibuje spolupráci

Podobnost mezi nově vzniklou stranou a hnutím ANO vidí i předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Jemu připadají Realisté názorově blízcí a případné spolupráci by se proto asi nebránil.

„Díval jsem se zběžně na jejich program a je nám docela blízký, takže pokud se dostanou oni do Sněmovny a pokud se tam dostaneme i my, tak by nám byli blízcí,” řekl Mach. Co není podle něj dobře, je to, že jde o politickou stranu napojenou na jednu finanční skupinu nebo na velkopodnikatele. „A v tom se zase podobají straně ANO, takže to spíš vidím jako negativum,” dodal Mach.

Stranu Realisté totiž otevřeně podpořil i spolumajitel česko-slovenské investiční skupiny Marek Dospiva.

Vznik strany a tím i prý zbytečné drobení politické scény zkritizoval lídr ODS Petr Fiala. „Rozdrobování politické scény pomáhá jen současnému vládnímu establishmentu a hlavně Andreji Babišovi. Komentovat vznik xté malé strany nepovažuji za nutné. Pokud chce někdo volit alternativu současné vládě, má ji v obnovené ODS. Máme dobrý program a vizi, kam vést Českou republiku,“ sdělil Novinkám Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám