Hlavní obsah

Kalousek: Zeptám se kolegů, zda mám odejít

Právo, Oldřich Danda

Politici TOP 09 sledovali sčítání hlasů v pražské kavárně Louvre. Zklamání ze slabého výsledku v krajích nakonec vystřídala u některých radost, že tři kandidáti postoupili do druhého kola senátních voleb. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vidí za neúspěchem to, že k urnám nepřišli hlavně mladí příznivci.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

V čem vidíte příčinu neúspěchu vaší strany?

Uspěli jsme stejně jako před čtyřmi roky, kdy jsme kandidovali s hnutím STAN a vytěžili jsme z toho 19 mandátů, stejně jako nyní, když jsme kandidovali převážně samostatně. Na rozdíl od ČSSD, ODS a KSČM jsme žádný mandát neztratili.

Přesto to nemohu pokládat za úspěch, protože jsme se chtěli dostat do všech krajských zastupitelstev. Příčinou toho je, že se nám nedaří přesvědčit náš elektorát, že krajské volby jsou také důležité, nejen pro politiky, kteří v nich soutěží, ale i pro komfort jejich života.

Nebylo chybou stavět kampaň na obecných heslech, že ubráníte svobodu, místo na konkrétních slibech?

Na analýzu chyb je brzy. Krajské kandidátky měly konkrétní kampaň týkající se dopravy, školství nebo zdravotnictví. V senátních volbách jsme ale akcentovali celostátní téma, které považujeme za důležité. A tím je obrana liberální demokracie a lidské svobody, které jsou ohrožené kvůli současné vládě. Není v našem programu nic důležitějšího než lidská svoboda.

Kvůli hubenému výsledku dáváte svou funkci předsedy k dispozici. Myslíte, že budou vaši kolegové chtít, abyste rezignoval?

Nedávám funkci k dispozici. Jsem rozhodnutý vést svou stranu do úspěšných sněmovních voleb, ale pokládám za fér, že mé rozhodnutí je v souladu s názorem mých spolupracovníků. Požádám je na výkonném výboru, aby mi tento názor anonymně, písemně dali. Na základě této ankety zůstane můj názor v platnosti, nebo ho budu korigovat. Bude to ale mé rozhodnutí.

Mrzí vás víc, že TOP 09 neuspěla, nebo to, že drtivě vyhrálo ANO?

Mrzí nás, že jsme nepřesvědčili hlavně mladší podporovatele, aby své sympatie, které nám dávají najevo na sociálních sítích nebo mítincích, přetavili v návštěvu volebních místností. To je naše chyba, ne jejich. Vítězství ANO jako nesystémového hnutí, které pokládá parlament za žvanírnu, pokládám za značné nebezpečí.

Prezident Miloš Zeman říká, že pokud ostatní strany udělají koalice bez vítěze, jako se stalo v Hradci Králové, kde vítězné ANO skončí v opozici, tak je to zrada na voličích. Souhlasíte?

Ne. Všichni zastupitelé mají stejný mandát. Pokud se většina dohodne na spolupráci, tak je to většina, kterou tam poslali voliči. Zradou na voličích naopak bylo, když pan prezident nerespektoval názor Sněmovny a najmenoval do vlády partu svých nikým nevolených kamarádů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve volebním štábu strany v Praze

Podle vás kolegové ze STAN pohřbili nadějný společný projekt. Budete usilovat o to, abyste šli do sněmovních voleb společně?

Pro TOP 09 je spolupráce s nezávislými starosty prioritou. Buď se tato spolupráce bude odehrávat individuální dohodou s nezávislými komunálními politiky, kteří se objeví na našich kandidátkách, nebo institucionální dohodou s regionálním hnutím, kam patří i STAN. Záleží na budoucích jednáních.

Poškodily se vaše vztahy s šéfem STAN Petrem Gazdíkem?

Na začátku byl nadějný projekt jasně ideově vyhraněné strany s hnutím komunálních politiků, který ztroskotal na ambicích několika osob. Osobní vztahy to nemůže poškodit, to je život a politika.

Čekáte, že vás Gazdík pozve na opékání prasete, o které jste se vsadili a které vyhrál, když vás STAN porazili ve středních Čechách?

Když tu sázku Petr Gazdík zveřejnil v rámci kampaně, tak se mě to dotklo, protože soukromé rozhovory nezveřejňuji. Řekl jsem, že mu uhradím cenu prasete, protože nejsem Babiš, ale že tu sázku beru zpět.

Co říkáte na to, že Andrej Babiš právě vyhrál mezinárodní cenu o nejlepšího ministra financí, stejnou jako jste vyhrál kdysi vy?

Nezbývá než mu blahopřát. Je dobře pro ČR, když někdo získá takovéto prestižní ocenění, ale je škoda, že si toho váží tak málo, že pro příští roky zhoršuje strukturální deficit. To by se porotě té ceny určitě nelíbilo, jako se to nelíbí žádnému příčetnému ekonomovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám