Hlavní obsah

V účetnictví ministerstva vnitra jsou nesrovnalosti za téměř pět miliard, zjistil NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil v účetnictví ministerstva vnitra nesrovnalosti za víc než 4,9 miliardy korun. Kontroloval účetní závěrku za rok 2014. Chyby našel zejména ve vykazování závazků z uzavřených smluv a také ve vykazování majetku, uvedla v pondělí mluvčí NKÚ Olga Málková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Kontrola jako nejvýznamnější pochybení odhalila to, že ministerstvo nevykázalo dlouhodobé podmíněné závazky z uzavřených smluv za celkem 4,8 miliardy korun.

"Tyto nesprávnosti totiž ovlivňují informace o nárocích na budoucí rozpočty. Podle kontrolorů nevedlo ministerstvo vnitra správné a úplné účetnictví. Pokud ministerstvo chyby neopraví, nesprávnosti ovlivní účetní výkazy za Českou republiku za rok 2015," uvedla Málková.

Ve vykazování drobného dlouhodobého majetku našel NKÚ systémové nedostatky. Systémové chyby v účetnictví objevil také u vykazování nároku na vrácení spotřební daně z lehkých topných olejů.

"Ministerstvo totiž o nároku na vrácení spotřební daně účtovalo ještě předtím, než tento nárok podle zákona vznikl," upřesnila mluvčí. U vracení spotřební daně ministerstvo také nesprávně jako závazek vykázalo výsledek účtování mezi organizačními součástmi resortu.

Některé pohledávky ministerstvo vykázalo na nesprávných účtech a teprve v roce 2014 účtovalo o pohledávkách, které vznikly v předchozích účetních obdobích
mluvčí NKÚ Olga Málková

Ministerstvo nesprávně účtovalo také například ohledně znovuzařazení dlouhodobého majetku, dotace na pořízení dlouhodobého majetku, kterou poskytlo příspěvkové organizaci, nebo závazků z nemocenských dávek.

"Některé pohledávky ministerstvo vykázalo na nesprávných účtech a teprve v roce 2014 účtovalo o pohledávkách, které vznikly v předchozích účetních obdobích," doplnila Málková.

Podle kontrolorů porušilo ministerstvo také rozpočtová pravidla. V roce 2014 totiž na příjmový účet státního rozpočtu nepřevedlo v zákonné lhůtě 401 000 korun z vrácené spotřební daně. NKÚ proto k finančnímu úřadu podal oznámení o porušení rozpočtové kázně.

Ministerstvu peníze nechybí

Ministerstvo připustilo, že v roce 2014 nebyly závazky ze dvou smluv vykázány, náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky, strategií a evropských fondů Jiří Zmatlík to odůvodnil komunikační chybou.

"Šlo o formální nedostatek technického charakteru, neznamená to, že by tyto finance resortu chyběly. Zavedli jsme však opatření, aby se problémy s komunikací neopakovaly," doplnil.

Svůj postup při vykazování dlouhodobého majetku ministerstvo hájí. Uvedlo, že účetní pořizování majetku takzvaně přes sklad má písemně schváleno od ministerstva financí.

Okamžik účtování u spotřební daně z topných olejů ministerstvo podle své mluvčí uvedlo do souladu s výkladem NKÚ. Náměstek Zmatlík ovšem poukázal na to, že účetní legislativa není v některých případech dostatečně jednoznačná.

Související téma:

"Chceme proto o této skutečnosti komunikovat při realizaci probíhající reformy účetnictví státu s ministerstvem financí," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám