Hlavní obsah

Ústavní soud se odmítl zabývat žalobou sedmi poslanců na schvalování EET

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plénum Ústavního soudu (ÚS) se odmítlo zabývat ústavní stížností sedmi poslanců ODS a TOP 09, kteří napadli proces schvalování elektronické evidence tržeb (EET). ÚS rozhodování o ní nepřísluší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Opoziční poslanci napadli procedurální postup šéfa Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), který jim prý zabránil vystoupit ve třetím čtení a předložit procedurální návrhy. Hamáček totiž ukončil diskusi a nechal o zákoně hlasovat, ačkoliv byli do rozpravy přihlášeni poslanci. Diskuse tou dobou trvala již 25 hodin a pravicová opozice připouštěla, že hodlá schválení normy zabránit stůj co stůj. [celá zpráva]

Individuální stížnosti podali Pavel Blažek, Marek Benda, Jana Fischerová, Miroslava Němcová, Martin Novotný (všichni ODS) a Jiří Koubek společně s Markem Ženíškem (oba TOP 09).

„Ústavní soud se musel vypořádat s otázkou, zda stěžovatelé vůbec mají oprávnění k podání návrhu a zda o něm Ústavní soud může věcně rozhodnout,” uvedla mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

ÚS však podle ní nemůže být pomyslným rozhodčím legislativního procesu, který by „posuzoval všechny 'fauly', jichž se sněmovní soupeři při projednávání návrhů zákonů dopouštějí”.

Jak mluvčí dále připomněla, poslanci nepodali stížnost jako soukromé osoby, ale jako veřejní funkcionáři podílející se na zákonodárném procesu.

„Ústava jim však s ohledem na respekt k autonomii parlamentního jednání nedává možnost podat stížnost, s jakou se nyní na Ústavní soud obracejí. Ústavnímu soudu tedy nezbylo než stížnosti z procesních důvodů odmítnout, aniž by se jimi věcně zabýval,” uzavřela mluvčí.

ÚS se rozhodování nevyhne

Na Ústavní soud nicméně zamíří ještě návrh na zrušení zákona či jeho částí z dílny ODS a TOP 09. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Foto: Profimedia.cz

„Ve znovu podané stížnosti 41 poslanců na EET jsou všechny naše výhrady znovu uplatněny a doplněny právě návrhem na zrušení zákona, který zde Ústavnímu soudu chyběl. Doufáme, že tam proces bude meritorně přezkoumán a shledán nepřijatelným,” okomentoval odmítnutí stížnosti jeden z předkladatelů Marek Benda (ODS).

Reklama

Související články

Poslanci schválili zavedení EET

Koaliční strany ve středu schválily zavedení elektronické evidence tržeb. Návrh, od něhož si vláda slibuje do státní kasy až 18 miliard korun ročně, nyní...

Opozice podala kvůli EET ústavní stížnost

Opoziční strany ODS a TOP 09 podaly v úterý k Ústavnímu soudu stížnost proti sněmovní schůzi, na níž vláda prosadila zákon o elektronické evidenci tržeb....

Výběr článků

Načítám