Hlavní obsah

Babiš, bojovník s hazardem, chce účtenkovou loterii? divil se Stanjura

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plán šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) zavést v Česku kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) účtenkovou loterii pobavil předsedu poslanců ODS Zbyňka Stanjuru. Na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně podotkl, že je paradoxní, že Babiš se nejdříve pasuje do role bojovníka s hazardem a nyní sám přichází s tím, aby stát provozoval loterii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Článek

„Babiš, bojovník s hazardem, chce loterii?“ podivoval se Stanjura. Narážel tak na novelu loterijního zákona z pera ministerstva financí, kterou v polovině dubna schválila Sněmovna. Při jednáních Babiš totiž několikrát zdůrazňoval, že on je ministr, který po 25 letech zpřísňuje regulaci hazardu.

Česká republika by měla motivovat zákazníky k přebírání účtenek za nákup organizováním loterie od března 2017. Podle šéfa státní kasy o ni mají lidé zájem.

Bude to dávat prostor k tomu, aby se lidi udávali
Alexandra Udženija, 1. místopředsedkyně ODS

Podle občanských demokratů, kteří proti EET brojí dlouhodobě, to ale fungovat nebude. „Můžeme se podívat na zkušenosti do naší sousední země. Tam také s velkou slávou účtenkovou loterii zakládali. A ukazuje se, že první, druhé třetí slosování bylo oblíbené, ale v průběhu času se ukázalo, že občané o to zájem nemají,“ dodal Stanjura.

Připomněl, že už dnes platí zákon, že když někdo chce účtenku, tak je povinností obchodníka mu ji vydat. „To už platí dlouho, a je jen na nás, abychom tu účtenku skutečně chtěli. To je v pořádku. Ale dělat z toho účtenkovou loterii...“ kroutil hlavou.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Profimedia.cz

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

„Odmítáme EET jako celek i loterii, kterou považujeme za šikanu. Bude to dávat prostor k tomu, aby se lidi udávali,” připojila se první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Reklama

Související články

Opozice podala kvůli EET ústavní stížnost

Opoziční strany ODS a TOP 09 podaly v úterý k Ústavnímu soudu stížnost proti sněmovní schůzi, na níž vláda prosadila zákon o elektronické evidenci tržeb....

Výběr článků

Načítám