Hlavní obsah

Schváleno. Horníky propuštěné z OKD zaplatí všichni, až tři roky 8000 měsíčně

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Stát dá propuštěným zaměstnancům z OKD každý měsíc příspěvek ve výši sedm až osm tisíc korun. Vyplácet ho bude po dobu několika měsíců, maximálně tři roky. Počítá s tím nařízení o sociálním příspěvku, který ve středu schválila vláda.

Článek

Výše příspěvku se bude lišit podle toho, jestli zaměstnanec pracoval v podzemním hlubinném dolu nebo v povrchových profesích. Doba vyplácení bude záležet na odpracovaných letech.

Horník, který v dolech fáral patnáct let, bude osmitisícový příspěvek dostávat po dobu tří let. Od státu tak dohromady dostane 288 tisíc korun.

„Je to důležitý krok v pomoci lidem i regionu,“ komentoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Měnit zákony a vymýšlet nové sociální dávky kvůli jediné firmě v problémech je špatná cesta
Petr Fiala, předseda ODS

S postupem vlády nesouhlasí pravicová opozice. Kabinet by měl podle ní v případě propouštění raději pomoci najít horníkům práci.

„Měnit zákony a vymýšlet nové sociální dávky kvůli jediné firmě v problémech je špatná cesta. Každoročně skončí několik tisíc malých a středních firem, které v souhrnu zaměstnávají více lidí než OKD. Těmto lidem vláda nijak nepomáhá, spíše naopak,” uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Dodal, že existuje řada nástrojů v rámci sociálního systému a aktivní politiky zaměstnanosti, které mohou propuštěným lidem pomoci a usnadnit jim návrat do zaměstnání u nového zaměstnavatele.

„Pomozme propuštěným horníkům znovu nalézt práci. V době rekordně nízké nezaměstnanosti to musí být priorita. Je potřeba snížit firmám odvody za zaměstnance, aby se zaměstnávání lidí více vyplatilo. Je potřeba zjednodušit daňový systém, aby s ním firmy měly menší náklady,” míní Fiala.

Stejný názor má i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jsem pro to, aby horníci dostali maximální podporu v rámci stávajícího systému jak v oblasti sociálního systému, tak v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti. Z kroku vlády jsem ale rozpačitý. Není to úplně fér k ostatním zaměstnancům, jejichž firmy krachují,” řekl Novinkám.

Anketa

Měli by propuštění horníci dostávat od státu příspěvek?
Ano
7,9 %
Ne
92,1 %
Celkem hlasovalo 7075 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám