Hlavní obsah

Konvoj osvobození projel centrem Prahy

– Praha
Novinky, Aneta Lednová

Konec druhé světové války a především osvobození západních Čech americkou armádou si v Praze připomněli všichni účastníci Konvoje osvobození. Na sraz historických vozidel dorazilo několik desítek vojenských exemplářů.

Konvoj osvobození projel PrahouVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Při příležitosti 71. výročí konce druhé světové války se na Malé Straně sešlo několik historických vozidel. Utvořila konvoj, který v pátek 29. dubna projel ulicemi hlavního města.

„Jedná se o jedenáctý ročník a dělá se to na počest amerických vojáků, kteří koncem druhé světové války osvobozovali západní Čechy a skončili v Plzni,“ popsal událost organizátor Mirko Trubka.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Jeden z účastníků Konvoje osvobození

Přestože americká armáda mohla tenkrát dorazit do Prahy už 6. nebo 7. května, nestalo se tak. Na Jaltské konferenci byla totiž jasně stanovena demarkační linie a generál George Patton s vojáky toto rozhodnutí museli respektovat.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Demarkační linie

„Je to i taková pieta za toto nedobyté vítězství americké armády,“ řekl Novinkám organizátor akce.

První zastávkou bylo Tržiště před americkou ambasádou. Velvyslanec Andrew Schapiro přišel účastníky pozdravit, prohlédnout si vozy a podat si ruku s některými přítomnými. Pokračovalo se na Hradčanské náměstí a konvoj zakončil jízdu u Rudolfina.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Akce se zúčastnil také americký velvyslanec Andrew Schapiro

Do Plzně vyrazí za týden, kde budou oslavy pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám