Hlavní obsah

Chovanec: Policista měl hymnu zpívat se skauty

Právo, Radim Vaculík

Víkendový incident, při němž policista na Pražském hradě zakázal skautům zpívat hymnu, byl podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) excesem a hloupostí. Věří, že se policie z tohoto případu poučila, řekl v rozhovoru pro Právo. Předpokládá také, že policisté dopadnou pachatele, kteří nenávistnými hesly počmárali obchody a kavárny zapojené do kampaně proti nenávisti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Dosud neznámí pachatelé o víkendu popsali a postříkali různými nenávistnými hesly několik obchodů a kaváren, které se přihlásily ke státem podporovanému projektu proti rasismu a násilí. Může jít o organizovanou radikalizaci, jak si myslí váš vládní a stranický kolega, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier?

Policie tu věc šetří, už to podezření překvalifikovala na závažnější trestný čin (podněcování k nenávisti vůči jiné skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a také projevy sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, pozn. red.). Předpokládám, že využije veškeré možnosti, které má, například záznamy z kamerových systémů, aby toho pachatele našla a postavila před soud.

Uvidíme, kolik lidí to popsalo, jak velká to byla skupina a jak byli ti lidé staří. Otázka je, jestli šlo opravdu o organizovanou skupinu, která splňuje znaky nějakého zločineckého gangu, nebo šlo jen o nějaké hlupáky.

S těmi soudy bych tedy počkal, protože vždy je potřeba znát meritum té věci. Ale na to, že se společnost radikalizuje, upozorňuji už několik let. A zaplať pánbůh, že máme stále ještě ekonomický růst, protože pokud by se k tomu ještě přidala hospodářská krize, tak ty prvky pro růst radikalizace by byly ještě daleko silnější.

Nemáte obavu, že už to může i vzhledem k náladě ve společnosti přerůst k nějakým fyzickým útokům?

Nosily se šibenice na shromáždění, ty různé projevy už jsou tady skoro rok a ten poslední exces je hodně viditelný. Přišel do zjitřené atmosféry po návštěvě čínského prezidenta, kdy přece jen vnímavost lidí je daleko silnější, a dnes raketově roste počet veřejných shromáždění na podporu, či naopak proti něčemu. Zjevně se ukazuje, že lidé jsou připraveni demonstrovat za své názory na ulici.

Ministr Dienstbier prohlásil, že bude chtít po ministerstvu vnitra vědět, jak hodlá podobným útokům předcházet. Co mu na to na vládě řeknete?

Úplně přesně nevím, jak lze zamezit tomu, aby někdo pomaloval výlohu na území celé České republiky. To bychom se museli vracet k modelu, kdy nebudeme mít čtyřicet tisíc, ale čtyři sta tisíc policistů a kamery na každém rohu.

Myslím si, že těmto věcem nelze úplně předcházet, pouze osvětou a také tím, aby elity společnosti začaly vyzývat národ ke klidu a začaly ty věci popisovat pravdivě.

Cesta represe s policistou na každém rohu je cesta do pekel. A tohle řeknu kolegovi Dienstbierovi.

Už jste krátce komentoval i víkendový incident na Pražském hradě, kde policista zakázal skautům zpívat státní hymnu. Co si o tom myslíte?

Myslím, že policie musí velice rychle na Hradě najít velitele (policejní Útvar pro ochranu prezidenta má pouze dočasné vedení, pozn. red.), protože ten tam není, a musí se tamní sbor stabilizovat.

Je tam podle mě zbytečná nervozita, která přechází v excesy a hlouposti, které se staly. Jestli jdou skauti zpívat na místo české státnosti státní hymnu, tak to přece není hudební produkce, ale oslava státu a národa, a ten policista by měl zpívat s nimi, a ne jim to zakazovat.

Neříkám, že každý policista musí hned zpívat hymnu, ale aby to zakazoval skautům, to mi přijde úplně scestné. Doufám, že se z toho policie poučila.

Nepřišlo to zrovna ve vhodnou dobu, protože jsme veřejnosti velice složitě vysvětlovali, jak to bylo s návštěvou čínského prezidenta a co se přesně stalo. No a hned pár dnů potom se stane tato hloupost, a ten policista si musí uvědomit, že tohle tam nepatří. Doufám, že hradní policie začne na sobě víc pracovat a bude mít daleko profesionálnější přístup.

Nynější problém týkající se Hradu je už druhý v pořadí v krátké době. První se týkal nevpuštění předem ohlášené demonstrace na Hradčanské náměstí v době návštěvy čínského prezidenta. Není to už do očí bijící, protože i společnost vnímá, že se zase na Hradě v souvislosti s policejním zákrokem něco dělo?

Tam prostě jeden policista selhal, přestal používat zdravý rozum. To, že dnes říkají, že to považoval za hudební produkci, je prostě nesmysl. Na druhou stranu není to opravdu nic jiného než lidská hloupost a nic víc bych tom nehledal.

Ve středu máte schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Co na ní budete řešit?

Primárně půjde o téma migrace, sekundárně se dotkneme pravděpodobně i posledního incidentu a chování ochranné služby. Budu prezidenta informovat o tom, jak probíhá výběr jejího velitele a v jakém horizontu bude vybrán.

Předpokládám, že i prezident bude chtít nějaké stabilní řešení. Myslím si, že v řádu dvou měsíců je reálné, aby se to stabilizovalo a byl tam nový ředitel, pokud se nějaký vhodný kandidát najde.

Ohledně otázky migrace spolu budete hovořit o čem?

K tomuto tématu se potkáváme pravidelně jednou za dva měsíce. Chci mu tedy sdělit informace o dění od poslední schůzky. Předpokládám, že ho bude zajímat informace o fondu Generace 21 a přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám