Hlavní obsah

Muž si při pádu na přechodu zlomil žebra, odškodné nedostal. Stav cesty prý měl předvídat

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Za schůdnost chodníku či komunikace odpovídá vlastník. Jednoduché pravidlo, ale ve skutečnosti vymoci odpovědnost, natož potom odškodnění, když se něco stane, už tak snadné není. Přesvědčují se o tom například manželé z Kladna.

Foto: Profimedia.cz

Muž si zlomil žebra při pádu v centru Kladna. Ilustrační foto

Článek

Pan Jiří A. letos v lednu upadl na přechodu u hlavní pošty na Kladně. „Uklouzl a zlomil si tři žebra, do konce února měl marodní, asi šest dní byl v nemocnici,“ uvedla jeho manželka.

S překvapením si nedávno manželé četli vyjádření kladenského magistrátu, který jim oznámil, že muž nemá nárok na žádné odškodnění. „Nemá nárok na nic, že to mohl předvídat,“ dodala žena zraněného.

Města či spíše pojišťovny, které je zastupují, nejsou pochopitelně ochotné vydat korunu jen tak. Zákon sice mluví o tom, že vlastník nese odpovědnost za případné škody.

Pokud se chodec nepřizpůsobil povětrnostní situaci a jejím důsledkům, nese si škodu a priori sám
mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžičková cituje názor NS<br/>

Jenomže se v zákoně také píše o tom, že nárok na odškodnění není automatický. Musí se zjednodušeně řečeno prokázat, že vlastník zanedbal údržbu a že samotný chodec udělal všechno možné pro to, aby neupadl. A to není rozhodně jednoduché a vyvolává to dlouhé soudní tahanice, jimž se lidé raději vyhnou.

Pojišťovny využily soud

Stejně to dosud probíhalo i v případu kladenských manželů, ale v minulém týdnu nastal zlom, díky němuž by mohla lidem zase trochu svitnout naděje.

„Je nám velmi líto, co se pánovi stalo. Bohužel je pro nás stanovisko pojišťovny závazné. Pojišťovna své zamítavé stanovisko opírá mimo jiné o rozsudek Nejvyššího soudu, ve kterém se uvádí, že závadou ve schůdnosti není stav zhoršené schůdnosti komunikace v důsledku spadu sněhu či vzniku náledí, ale jen nepředvídatelná změna její schůdnosti, kterou chodec nemůže předpokládat. Pokud se chodec nepřizpůsobil povětrnostní situaci a jejím důsledkům, nese si škodu a priori sám,“ citovala mluvčí magistrátu Lenka Růžková vyjádření pojišťovny a soudu.

Pojišťovna se okamžitě chytila zmíněného a pro ni velmi výhodného rozhodnutí Nejvyššího soudu a nejspíš všechny obdobné případy vyřizuje jako mávnutím kouzelného proutku.

ÚS klíčový rozsudek zrušil

Teď to ale nebude mít zase tak jednoduché, protože minulý týden Ústavní soud zrušil onen rozsudek, který je používán jako precedent. Podle čtvrtečního vyjádření Ústavního soudu nelze všechny případy rovnou zahodit, ale musí se všechny posuzovat individuálně.

To by mohla být šance i pro manžele z Kladna a další obyvatele. Na poštu, k lékaři nebo do obchodu musí lidé chodit i v zimě, nemohou zůstávat od listopadu do dubna doma, aby náhodou neuklouzli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám