Hlavní obsah

Sněmovna skoro sedm hodin řešila program schůze, koalice si stěžuje na obstrukce

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Tři a půl hodiny trvala dopolední debata ke středečnímu programu schůze Sněmovny. K zákonu o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který se měl projednávat jako první bod, se poslanci vůbec nedostali. Pravicová opozice totiž v devět ráno začala předčítat návrhy na zařazení nových bodů programu a přednesla výčet doposud neprojednaných zákonů. To trvalo až do polední pauzy. Podle vládní koalice se jedná o očividnou obstrukci. Poslanci o programu jednali až do čtvrté odpolední.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo), premier Bohuslav Sobotka (uprostřed) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) během jednání Sněmovny

Článek

„Je to zřejmá obstrukce, načítají se mraky návrhů k programu schůze. Je to obstrukce bez jakéhokoli deklarovaného smyslu ze strany ODS a TOP 09. Jestli je záměrem zabránit projednání protikorupční novely o NKÚ, která má posílit pravomoci, to nevím,“ komentoval situaci předkladatel normy, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale popírá, že by opozice chtěla novelu blokovat. Prý ji vadí, že koalice nechce projednat některé opoziční návrhy.

„Není to obstrukce. Včera načítali vládní poslanci asi třicet změn programu. To je v pořádku. Když to uděláme my, tak je to obstrukce,“ řekl Stanjura. Upozornil na to, že některé návrhy zákonů leží v dolní parlamentní komoře už dva roky. „Je na čase, aby je Sněmovna projednala,“ dodal.

Jak se mají projednat opoziční zákony, když tady skoro celé volební období běží permanentně nějaká obstrukce?
Jiří Dienstbier (ČSSD), ministr pro lidská práva

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát se k němu přidal s tím, že jako problém vidí, že dolní komora má dlouhodobě na programu více než dvě stovky zákonů.

„My už nevíme, jak donutit vládní koalici, aby Sněmovna začala fungovat tak, aby neměla na programu už skoro absurdních téměř 230 bodů. Už to trvá několik schůzí, kdy počet bodů na schůzi neklesl pod dvě stě. To už nemá obdoby,“ zlobil se Laudát. Dodal, že středeční postup má koalici donutit chovat se racionálně.

Laudátovi oponoval Dienstbier. „Pokud dnes opozice vystupuje s tím, že se neprojednávají její zákony – jak se mají projednat, když tady skoro celé období běží permanentně nějaká obstrukce a nestíhají se projednávat ani vládní zákony?“ zeptal se řečnicky.

Sněmovna se k novele o NKÚ nakonec nedostala. Zákony ve třetím čtení se mohou totiž schvalovat pouze do 14 hodin a v jednu navíc začala polední pauza.

„Opozice dnes předvedla, že když chce obstruovat nějaký zákon, tak se jí to podaří. Je to zákon, který se samozřejmě opozičním stranám nelíbí,“ komentoval předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Norma o NKÚ by se podle něj měla projednat v pátek.

Poslanci neměli program schválený ani po polední pauze. O všech návrzích na změnu programu museli totiž hlasovat. K projednávání zákonů se tak dostali až chvíli před čtvrtou odpolední.

Výběr článků

Načítám