Hlavní obsah

Pithart, diplomatka Filipi, odborář Povšík. Senát vybírá kandidáty na vyznamenání

Senátoři budou kandidáty na státní vyznamenání vybírat z 35 podaných nominací. K navrženým patří někdejší český premiér a první předseda horní parlamentní komory Petr Pithart, velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi nebo odborářský předák Jaroslav Povšík. Doporučil je předseda Senátu Milan Štěch. V úterý o tom informovala senátní tisková tajemnice Eva Davidová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní vyznamenání - Řád Bílého lva. Ilustrační foto

Článek

„Velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi je jednou z našich nejzkušenějších a nejrespektovanějších diplomatek. Petr Pithart zaslouží uznání především pro svůj podíl na úspěšné politické transformaci po roce 1989,” uvedl k nominacím Štěch.

Šéfa vlivných odborů v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto Povšíka doporučil ocenit za jeho přínos na sociálním dialogu. Na vyznamenání navrhl předseda Senátu také ředitele Masarykova onkologického ústavu v Brně Jana Žaloudíka (ČSSD), který je také předsedou senátního zdravotnického výboru.

Nominoval i kardioložku Renatu Cífkovou a příslušníka 311. bombardovací perutě Jaroslava Hofrichtera, který za druhé světové války jako střelec a palubní inženýr absolvoval řadu akcí. Po roce 1949 musel letectvo opustit.

Tři desítky návrhů

Tři desítky návrhů obdržela také Sněmovna. Mezi nominovanými jsou bývalý prezident a premiér Václav Klaus, někdejší gymnastka Věra Růžičková, básník Jan Zahradníček, šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, chirurg a traumatolog Leopold Pleva nebo otec a syn Emanuel a Josef Zima, kteří v Budapešti pomáhali při záchraně slovenských a maďarských Židů.

Šanci na zisk státního vyznamenání by mohli mít taky Jan Rom a Petr Dřevikovský, kteří zachránili posádku havarovaného auta.

Sněmovna i Senát o nominacích rozhodnou v létě a kandidáty nabídnou prezidentovi Miloši Zemanovi, který návrhům může, ale také nemusí vyhovět. Vyznamenání jsou udělována zpravidla o říjnovém státním svátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám