Hlavní obsah

Obešli pašeráky a udělali z Česka cestovní kancelář. Zeman kvůli Iráčanům kritizoval Generaci 21

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlašim
Aktualizováno

Generace 21 obešla pašeráky a udělala z České republiky cestovní kancelář, zkritizoval prezident Miloš Zeman práci organizace, pod jejíž hlavičkou se zajišťoval pobyt iráckých křesťanů v Česku. Část těchto migrantů ale vzápětí odešla do Německa. Zemanova slova vyvolala na nádvoří zámku mohutný potlesk.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Nádherně předvedli, jak udělat z České republiky cestovní kancelář. Uprchlíci nezdrhli z ČR proto, že by v Německu chtěli pracovat, ale proto, že tam mají vyšší sociální dávky,“ řekl prezident.  „Problém je, že nyní je z Německa jako ekonomické uprchlíky pošlou zpátky k nám do našich detenčních zařízení,“ dodal.

Znovu zopakoval svůj názor, že je proti přijímání muslimských imigrantů.

Proti sankcím vůči Rusku 

Kromě otázky migrační krize a přijímání běženců se dostalo i na problém sankcí vůči Rusku. Zeman je považuje za neúčinnou zbraň, měly by být podle jeho názoru zrušeny. „Jsem dlouhodobě proti jakýmkoli sankcím. Rusko nedrtí tyto sankce, ale drtí ho nízké ceny ropy. To je skutečný důvod, proč je ekonomika Ruska, ale také Saúdské Arábie ve velkých potížích,“ uvedl Zeman.

„Doufám, že koncem tohoto roku budou sankce zrušeny, protože nikomu neprospívají, jen škodí,“ řekl prezident a za svá slova sklidil další potlesk.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na Zemana čekalo ve Vlašimi přeplněné nádvoří místního zámku. Před ním byla jen hrstka odpůrců s transparentem.

Jeden z mála, kdo se odvážil vystoupit s kritikou, byl Miloslav Zapletal, který v minulosti organizoval soutěže krásy a nyní vlastní nedaleko od Vlašimi farmu. „Rád bych vyslovil nesouhlas s vaší politikou. Nejsem ale politik, tak se nemíchám do toho, zda nás táhnete na východ nebo od západu. Stydím se za prezidenta, který veřejně a otevřeně propaguje kouření,“ řekl Zapletal.

Na to reagoval Zeman slovy o bývalém německém politikovi, který ač byl velmi silný kuřák, umřel až v 96 letech. „Možná, kdyby nekouřil, dožil by se sta let,“ usmíval se Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám