Hlavní obsah

Ústavní soud dal ženě novou šanci na odškodnění za poškozené zdraví

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Žena, která prostřednictvím opatrovníka požaduje po pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady 35 miliónů korun za trvalé poškození mozku, má novou šanci na odškodnění. V úterý o tom rozhodl Ústavní soud, který vrátil případ Městskému soudu v Praze.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Žena po operaci věnčitých tepen v roce 2002 skončila jako doživotní invalida s trvale poškozeným mozkem. Je zbavené způsobilosti k právním úkonům a bez pomoci se neobejde.

V devět let se vlekoucím sporu původně Městský soud v Praze označil nárok opatrovníka za promlčený, ovšem po nynějším verdiktu ÚS se bude muset soud případem znovu zabývat.

První žalobu podal opatrovník v roce 2007 u Obvodního soudu pro Prahu 10. Ten rozhodl o důvodnosti žaloby s tím, že výše náhrady bude stanovena v konečném verdiktu. Následný odvolací soud však už žalobu zamítl kvůli promlčení nároku. Stejný názor měl i Nejvyšší soud.

Nejasnosti kolem promlčení

Z průběhu událostí však není jasné, kdy se opatrovník dovídal o skutečnostech, které jsou zásadní pro uplatnění nároku na odškodné.

„Informace mu byly poskytovány v několika etapách a odvolací soud ani Nejvyšší soud nevysvětlily jasně, proč si myslí, že už z první sady listin, propouštěcích zpráv, měl zjistit, že došlo k pochybení na straně nemocnice," vysvětlil soudce zpravodaj David Uhlíř.

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

K lidské tragédii došlo poté, co se žena podrobila vyšetření věnčitých tepen, Poté kvůli akutnímu infarktu upadla do bezvědomí. Trvalé následky na zdraví přisuzuje opožděné resuscitaci, neboť i přes stížnosti na dušnost a bolest po vyšetření ležela na běžném, nemonitorovaném lůžku.

Reklama

Výběr článků

Načítám