Hlavní obsah

Českem v květnu znovu projede konvoj americké armády, tentokrát bude větší

Aktualizováno

Přes Českou republiku projede koncem května další konvoj americké armády. Připojí se k němu i technika české armády. V úterý to oznámil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). V konvoji by mělo být zhruba osm stovek vojáků a 250 kusů techniky. Ve srovnání s předchozími přesuny bude tento největší.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Vozidlo americké armády při loňském přejezdu českého území

Článek

Konvoj by měl přes naše území projíždět od 27. do 30. května, oznámil Stropnický na Twitteru. Američané pojedou ze základen v Německu do Pobaltí na cvičení Saber Strike 2016.

Ministr upřesnil, že česká armáda bude konvoj doprovázet. "Byla by to spíše doprovodná záležitost. Předpokládám, že by to bylo jako v minulosti, to znamená, znovu by asistovala Vojenská policie," dodal. Konvoj by opět měl být rozdělen na několik menších částí, aby co nejméně ovlivnil dopravu na českých silnicích. Detaily přesunu jsou nyní dolaďovány.

Loni v září projíždělo přes ČR asi 150 vozidel americké armády na cvičení NATO Brave Warrior 2015 do Maďarska. Dunajská jízda (v originále Danube Ride - pozn. red.) vedla kromě ČR rovněž přes Slovensko a účastnily se jí jednotky 2. mechanizovaného pluku z německého Vilsecku.

Podobný konvoj projížděl ČR i loni na jaře, tehdy se vojáci ze cvičení v Pobaltí vraceli. Bylo v něm více než 500 amerických vojáků ve 118 vozidlech. Průjezd vzbudil velký zájem veřejnosti, u silnic i ve městech na vojáky čekaly tisíce lidí. Objevily se rovněž protesty, nicméně odpůrci byli ve značné menšině.

Foto: Pavel Karban, Právo

Americký konvoj na cestě do Pardubic.

Průjezd konvojů, které se přesouvají vesměs po dálnicích a jsou svým způsobem i přehlídkou vojenské techniky, schvaluje vláda.

Anketa

Souhlasíte s přejezdy konvojů americké armády přes české území?
Ano
36,3 %
Ne
63,7 %
Celkem hlasovalo 3014 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám