Hlavní obsah

Offshore firmy? To není zločin, shodují se čeští politici

Právo, Jan Martinek

Mít peníze v daňovém ráji není nelegální, ale přesto by se měly prošetřit, reagují téměř shodně čeští politici na kauzu Panama Papers, která odhalila, že velké procento politiků a byznysmenů odvádí peníze do daňových rájů.

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Článek

V uniklých dokumentech se píše i o 283 Češích, padají jména nejbohatších českých podnikatelů, jako jsou Petr Kellner či Daniel Křetínský.

„Naše finanční správa požádá o podklady a uvidíme. Offshore společnost ještě neznamená, že ty peníze pocházejí z trestné činnosti a daňových úniků,“ řekl Právu vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), sám velkopodnikatel.

Podezření na protiprávní jednání

„U nás byly anonymní akcie zrušeny až v roce 2013 a Evropská unie příliš daňové ráje nerozlišuje. Jestli ty firmy vlastní bývalí politici, podnikatelé, nebo solární baroni, to nikdo neví,“ uvedl Babiš, který připomněl, že loni v říjnu podepsal v Berlíně mnohostrannou dohodu o automatické výměně informací a finančních účtech.

„Většina států si tento problém uvědomuje a spolupráce je čím dál intenzivnější,“ řekl Právu Babiš.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD a právník Jan Chvojka označil informace za závažné.

„Dopad této kauzy ale bude možné posoudit až s odstupem času. Je třeba, aby příslušné orgány prověřily případná podezření na protiprávní jednání dle platných předpisů,“ uvedl pro Právo. „Do té doby není možné vynášet jakékoliv odsuzující závěry či dokonce mediálně kriminalizovat kohokoli,“ dodal.

Jednoduchý systém a nízké daně

Podobně mluví i pravicoví politici. „Kauza je zatím v počátcích a je na soudech, aby rozhodly, jestli někdo porušil zákony ve své zemi. Nejlepší ochranou před takovými kroky je jednoduchý daňový systém a nízké daně, čehož chceme dosáhnout,“ řekl Právu místopředseda ODS Martin Kupka.

„Je třeba nastolit prostředí, které by každého odradilo od hledání daňové optimalizace,“ dodal.

Europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach se na svém webu vyjádřil slovy: „Ten, kdo data o klientech ukradl, by měl být rozhodně souzen za krádež. A nezapomínejme, že mít firmu v daňovém ráji ještě není zločin.“

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

JUDr. Jan Chvojka

Foto: Pavel Karban, Právo

Martin Kupka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Svobodných Petr Mach

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek Právu odepsal: „Tu kauzu neznám, sám nemám v daňových rájích vůbec nic.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám