Hlavní obsah

Čeští politici k útokům v Bruselu: Terorem se nesmíme nechat zastrašit

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čeští politici odsuzují úterní výbuchy, které otřásly letištěm a metrem v Bruselu. Zároveň se většina z nich shodla na tom, že Evropa se nesmí nechat terorem zastrašit. Prezident Miloš Zeman v této souvislosti varoval před podceňováním teroristických hrozeb.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní opatření na ruzyňském letištiVideo: Novinky

 
Článek

„Prezident republiky je hluboce otřesen teroristickými útoky v Belgii, které potvrzují neochabující aktivitu teroristických sil, a varuje před tím, aby byla hrozba teroristických útoků v dalších zemích, včetně České republiky, podceňována,” tlumočil Zemanovo stanovisko mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal kvůli výbuchům na poledne jednání s ministrem vnitra, zástupci tajných služeb a policie a vyjádřil Belgičanům solidaritu. „Na události v Bruselu aktivně reagujeme,” řekl premiér.

„Vyjadřuji hlubokou lítost nad oběťmi teroristických útoků v Bruselu a plnou solidaritu a podporu belgické vládě. Nesmíme se nechat zastrašit!” uvedl na Twitteru.

„Bombové útoky v Bruselu mne hluboce zasáhly. Strašný čin, který musí být vyšetřen. Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast rodinám pozůstalých,“ uvedl na Twitteru ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Jsem v šoku, je to tragédie. Teroristi útočí v srdci EU, které se k přistěhovalcům chová nejpřátelštěji. Pozůstalým upřímnou soustrast,” napsal na Twitteru ministr financí Andrej Babiš.

„Jsem otřesen teroristickým útokem na bruselském letišti Zaventem. Zlu není možné ustupovat. Vyjadřuji soustrast a solidaritu s Belgií,“ přidal se ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Jediným řešením je pokračování v boji proti lidem, kteří nenávidí náš svět
Petr Fiala, předseda ODS

V podobném duchu se vyjádřil i šéf ODS Petr Fiala. „Myslím na lidi zasažené terorem v Bruselu. Nenechme se ale zastrašit. To radikálové chtějí. Jediným řešením je pokračování v boji proti lidem, kteří nenávidí náš svět,“ dodal.

Policie preventivně zvyšuje bezpečnostní opatření na letišti Václava Havla v Praze. Ministerstvo vnitra však nemá informace o tom, že by Česku měly hrozit teroristické útoky, uvedl Chovanec.

Polčák: Pod svícnem je největší tma

Útoky odsoudili i čeští politici působící v EU. „Nesmíme se nechat zastrašit dnešními ranními událostmi v Bruselu,” míní eurokomisařka Věra Jourová.

Podle europoslance Stanislava Polčáka (STAN) je Brusel nyní jedno z nejnebezpečnějších míst v Evropě. „Pod svícnem je největší tma,“ prohlásil. Dodal, že belgická vláda by měla po sérii útoků zajistit bezpečí, „protože tuto otázku zjevně dlouhodobě podceňovala“, uvedl.

„Jsem v Bruselu. Zažíváme tu dnes velmi krutou válku s terorem v přímém přenosu,” komentoval europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jeho kolega z KDU-ČSL Pavel Svoboda prohlásil, že Evropská unie potřebuje získat bezpečnostní rozměr. „Modlím se za všechny oběti a jejich rodiny. A přísahám, že udělám vše pro to, aby byla Evropa schopna se bránit,” napsal na Twitter.

Výběr článků

Načítám