Hlavní obsah

Britové už odklepli prodej L-159 do Iráku

Právo, Oldřich Danda

Na českém ministerstvu obrany a hlavně v Aeru Vodochody si pořádně oddechli. Britská vláda definitivně potvrdila, že nebude blokovat vývoz nepotřebných českých letounů L-159 do Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Letouny L-159. Ilustrační foto

Článek

Minulý týden přišel na českou obranu dopis z Londýna, ve kterém britské ministerstvo povoluje vývoz britského radaru RWR, což je výstražný přijímač, který dokáže rozpoznat nepřátelské radary a který varuje piloty před zaměřením. Bez něj Iráčané letoun nechtěli.

„Z britského ministerstva obrany jsme obdrželi souhlas s vývozem jejich komponentu, Iráčané tak budou moct využívat letouny L-159 bez jakéhokoliv omezení. Otázka nepotřebných bitevníků je tak konečně a definitivně vyřešena,“ řekl Právu ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Britové odmítali licenci na vývoz radaru z obavy, že by mohlo zařízení padnout do rukou islamistů. První dvě letadla musela odletět loni na začátku zimy do Bagdádu bez britských radarů. A to se Iráčanům nelíbilo.

Průlom nastal poté, co se za vývoz přimluvil premiér Bohuslav Sobotka u britského předsedy vlády Davida Camerona při jeho lednové návštěvě v Praze. [celá zpráva]

Londýn: Hrozba již není výrazná

Mluvčí britského velvyslanectví v Praze Jan Šimral Právu sdělil, že poté, co Sobotka požádal Camerona o změnu rozhodnutí, „provedlo britské ministerstvo obrany další velmi detailní rozbor svého předchozího rozhodnutí včetně podrobné analýzy případných operačních rizik“.

„Z toho vyplynul závěr, že ačkoli některá rizika přetrvávají, celková hrozba již není natolik výrazná, aby ministerstvo obrany odmítlo reexport zmíněných komponentů,“ dodal.

Teď můžeme dodávky RWR dohnat a namontovat je i do těch dvou letadel, která jsou již v Iráku
generální ředitel Aera Ladislav Šimek

Aero Vodochody, které 15 nepotřebných letounů od české armády odkoupilo za 750 miliónů korun a před dodávkou do Iráku je zprovozňuje, změnu postoje přivítalo. „Byla to určitá komplikace, ale teď můžeme dodávky RWR dohnat a namontovat je i do těch dvou letadel, která jsou již v Iráku,“ řekl Právu generální ředitel Aera Ladislav Šimek.

Irácké letectvo, které s českými stroji počítá pro boj s Islámským státem, by mělo získat celkem 12 provozuschopných letounů a tři stroje na náhradní díly.

Čtyři funkční letadla by měla do Bagdádu odletět v červenci. Stropnický zároveň navrhl, jak ve středu uvedlo Právo, aby do Iráku odletěl 35členný letecký poradní tým, který by pomohl s tréninkem pilotů a techniků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám