Hlavní obsah

Babiš pozval Zemana na Čapí hnízdo, prezident to přijal

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve středu pozval prezidenta Miloše Zemana na návštěvu Čapího hnízda. Hlava státu nabídku přijala. Spolu se Zemanem by v dubnu na farmu měly zavítat i děti z Klokánků, které provozuje Fond ohrožených dětí. Novinářům to v pondělí po jednání se Zemanem řekl Babiš, následně to potvrdil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Babiš po setkání rovněž přiznal, že prezident mu vytkl vyjádření o dřívějších volbách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš se Zemanem mluvil například o rozpočtu na příští rok, jedním z témat byla právě i kauza kolem farmy. „Informoval jsem pana prezidenta o Čapím hnízdě, taky jsem ho tam pozval. Pan prezident moje pozvání akceptoval,“ prohlásil Babiš.

Vzápětí novinářům ukázal vytištěný obrázek klokana - nový přírůstek Čapího hnízda. „Domluvili jsme se, že pozveme děti z Klokánků,“ uvedl ministr financí.

Babišova slova potvrdil Zemanův mluvčí. „Pan prezident pozvání přijal, návštěva se uskuteční během měsíce dubna. Při té příležitosti budou pozvány i děti z Klokánků,“ sdělil Ovčáček. Dodal, že Zeman považuje celý případ za mediální.

Zeman mu vytkl vyjádření o dřívějších volbách

Vyjádření o dřívějších volbách, které učinil v rozhovoru pro deník Právo po roztržce v koalici, kdy se hovořilo o možné podpoře omezení podnikání ministrů, což by se jej coby majitele Agrofertu dotklo, Babišovi prezident vytkl.

„Pan prezident mi to vytknul, že jsem to nedomyslel a že se mám nejdřív informovat,“ komentoval Babiš po schůzce s prezidentem.

Babiš tehdy v rozhovoru uvedl, že dřívější volby, tedy v květnu či červnu, by umožnily nové vládě sestavit rozpočet na rok 2018, takže by se nemusela řídit rozpočtem přechozího kabinetu. [celá zpráva]

„Prezident republiky vyjádřil názor, že mimořádné volby nepřipadají v úvahu, vzhledem k tomu, že by je musela odsouhlasit Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, která by se sama musela rozpustit,“ uvedl v prohlášení Ovčáček.

Babiš zveřejní jméno exmajitele Čapího hnízda 23. březnaVideo: Novinky

Babiš: Není důvod rezignovat

Babiš také řekl, že kvůli kauze Čapí hnízdo nehodlá odejít z funkce ministra financí. „Není důvod rezignovat. Byly nějaké úvahy v novinách, které se mi líbily. Ale nebudu spekulovat,“ řekl.

Šéf státní kasy už odpoledne při příchodu na Hrad uvedl, že příští týden na mimořádné schůzi Sněmovny prozradí vlastníka Čapího hnízda v době, kdy projekt čerpal evropské dotace. Mimořádnou schůzi byla svolána z podnětu opozice, jejíž část Babiše podezřívá z dotačního podvodu.

Babiš jméno vlastníka z doby žádosti o dotace Zemanovi neřekl a zřejmě ho nesdělí ani koaličním partnerům, se kterými se ve středu večer kvůli kauze schází. [celá zpráva]

Časová osa kauzy Čapí hnízdo
Prosinec 2007 – Firma ZZN AGRO Pelhřimov spadající pod Agrofert se mění ze s. r. o. na akciovku s akciemi na majitele. Tehdy ještě byl jediným akcionářem Agrofert prostřednictvím firmy ZZN Pelhřimov.
Únor 2008 – ZZN AGRO Pelhřimov se přejmenovává na Farma Čapí hnízdo a její akcie jsou od té chvíle anonymní. Majitel tak není znám a jediným vodítkem k odhalení jeho identity je Babišovo mlhavé vyjádření z roku 2013 „nějací advokáti" a naposledy výrok z nedělní Partie na Primě, že do farmy vstoupil ”investor, který si nepřál být jmenován, což bylo akceptováno". Agrofert s farmou podepsal smlouvu o spolupráci. Ve statutárních orgánech seděli lidé s Agrofertem spojení, firma dokonce sídlila v jeho budově.
Srpen 2008 – Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy schválil dotaci 50 miliónů korun na projekt Farmy Čapí hnízdo, což by nebylo možné, pokud by majitelem byl Agrofert.
Červen 2010 – Farma Čapí hnízdo byla dokončena a otevřena. Už v té době byla v médiích běžně spojována s Babišem, který ale vlastnictví odmítal.
Září 2010 – Udělením dotace pro Farmu Čapí hnízdo se zabýval týdeník Ekonom. Podle něj byla firma při žádosti o dotaci brána jako malý podnik, a jak časopisu potvrdil středočeský dotační úřad, v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nikdy nezískala.
Duben 2013 – „Nejlepší místo k životu je moje farma," píše Babiš na Twitteru.
Říjen 2013 – „S Čapím hnízdem nemám nic společného... Nevím, komu to patří," říká Babiš Respektu.
Listopad 2013 – Agrofert přebírá „ztrátovou a předluženou farmu" Čapí hnízdo. Přesně pět let po udělení dotace, přičemž právě pět let je lhůta, po kterou podle dotačních pravidel musí projekt provozovat příjemce dotace.
Červen 2014 – Společnost Farma Čapí hnízdo zanikla poté, co zákon zakázal anonymní akcie na majitele. Podle obchodního rejstříku se sloučila s firmou Imoba, která spravuje nemovitosti skupiny Agrofert.

Reklama

Výběr článků

Načítám