Hlavní obsah

Elektronická evidence tržeb prošla Senátem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři ve středu podle očekávání schválili zavedení elektronické evidence tržeb (EET), od níž si vláda slibuje omezení daňových úniků. Návrh prosazovaný ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, který normu již dříve podpořil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Zatímco vládní strany očekávají od EET až o 18 miliard korun více na daňových výnosech, pravicová opozice návrh kritizuje a označuje ho za šikanu živnostníků a drobných podnikatelů.

„Z těchto 18 miliard korun půjdou přibližně čtyři miliardy ročně do rozpočtů obcí a přibližně 1,5 miliardy do rozpočtů krajů,” dodal Babiš.

Opozice již varovala, že by mohla normu napadnout u Ústavního soudu kvůli proceduře schvalování ve Sněmovně, při níž byla omezena a zkrácena diskuse.

Šéf ODS Petr Fiala slíbil, že pokud se jeho strana dostane do vlády, zruší jak zákon o elektronické evidenci, tak kontrolní hlášení u DPH, které platí od letošního ledna.

Start bude koncem roku

„Náš on-line model však bude patřit k nejmodernějším a pro podnikatele nejlevnějším, protože maximálně využívá technologie, které jsou dnes běžně dostupné, zatímco v době, kdy evidenci tržeb zaváděla například Itálie nebo Švédsko nebo ji navrhovala současná česká opozice v podobě drahých registračních pokladen, zdaleka tak rozšířené nebyly,“ uvedl po schválení Babiš.

Poté co norma vyjde ve Sbírce zákonů, poběží sedmiměsíční lhůta, během níž bude systém vytvořen a testován. Měsíc před účinností zákona bude spuštěn pilotní provoz, ve kterém si fungování systému budou moci vyzkoušet podnikatelé. „Předpokládáme, že zákon nabyde účinnosti do konce roku 2016,” uvedlo ministerstvo financí.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Profimedia.cz

Nejprve se má EET vedle hotelů a restaurací týkat i stánků s občerstvením nebo zmrzlinou, které spadají do stravovacích služeb. Po třech měsících se přidá velkoobchod a maloobchod a ve třetí fázi, která bude spuštěna po 15 měsících, budou evidovány tržby v ostatních činnostech. „Nakonec, ve čtvrté fázi 18 měsíců po spuštění, budou mít povinnost evidovat své tržby vybraná řemesla a výrobní činnosti,” dodalo ministerstvo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám