Hlavní obsah

Povinná maturita z matematiky i poslední rok školky. Poslanci schválili novelu školského zákona

• Aktualizováno
Novinky, jas, zpe

Poslanci ve středu odsouhlasili novelu školského zákona, která počítá s povinnou maturitou z matematiky, jednotnými přijímacími zkouškami na střední školy i se zavedením povinného posledního roku v mateřské škole. Pro návrh hlasovalo 96 poslanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zasedání Poslanecké sněmovny. Na snímku ministryně školství Kateřina Valachová.

Článek

Povinná maturita z matematiky, o jejímž zavedení se hovoří již řadu let, by měla být povinnou součástí maturitní zkoušky od školního roku 2020/2021. Stane se tak po čtyřech letech od další změny, kterou je zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy.

Jak resort upozornil, velká část středních škol nyní přijímací zkoušky vůbec nedělá a přijímáni jsou tak často i uchazeči, kteří nemají perspektivu školu zvládnout.

Další novinkou je zavedení povinného posledního roku mateřské školy od příštího roku. Podle ministerstva to umožní, aby si i děti ze sociálně znevýhodněného prostředí osvojily návyky, s nimiž se posléze setkají na základní škole.

Prošel rovněž pozměňovací návrh, který má umožnit individuální domácí vzděláván  i pro děti na druhém stupni základních škol.

Šéf ODS Petr Fiala o novele prohlásil, že z velké části obsahuje změny, které systému nijak nepomohou a naopak mohou některé věci zhoršit.

Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) ostře odmítla opětovné odkládání změn i další lavírování, které přisoudila politikům. „Je to otázka odborná, a ne politická,” upozornila poslance.

Ministryně je spokojena

„Hlavní přidaná hodnota je, že od roku 2017 máme zavedený nárok na vzdělávání čtyřletých, od roku 2018 tříletých. Prošel i pozměňovací návrh, že od roku 2020 dvouletých. Je to zcela v souladu, že chceme slaďovat rodinný a pracovní život,“ uvedla po schválení normy k problematice předškolního vzdělávání Valachová.

Rodiče, kteří v tuto chvíli nevyužívají předškolního vzdělávání svých pětiletých a šestiletých dětí, budou mít možnost potomka zapsat do školky a zvolit individuální vzdělávání. „To je dostatečná rovnováha mezi svobodou rodičů a zároveň tím, že 90 procent dětí do školek chodí,“ dodala ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám