Hlavní obsah

Je kvůli kvízomatům potřeba zákon? ČSSD s ANO jsou ve sporu

Právo, Karolina Brožová

Provozování tzv. kvízomatů, které kombinují hru o peníze s jednoduchými vědomostními otázkami, se v České republice dosud nedaří účinně regulovat. Nad otázkou, kdo za to může, vznikají v koalici mezi ČSSD a hnutím ANO spory.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco ministr financí Andrej Babiš (ANO) očekává větší součinnost policie a finančního úřadu, ministr vnitra Milan Chovanec a průmyslu Jan Mládek (ČSSD) tvrdí, že bez nového zákona z dílny šéfa státní pokladny se orgány činné v trestním řízení nehnou. Babiš ale legislativní změnu odmítá.

Zmatek kolem kvízomatů působí podle Chovance často polské certifikáty platné však i pro Českou republiku, podle kterých nejsou kvízomaty typickými herními automaty, a obec je tak nemůže zakázat. Kvízomaty totiž na rozdíl od klasických hracích přístrojů pokládají hráči na počátku hry vědomostní otázku.

Provozovatelé proto tvrdí, že hra je dovednostní, tudíž nespadá pod regulaci loterijního zákona.

„Tento balast skončí tehdy, když přijmeme zákon, který to pojmenuje. Do té doby je policie bezmocná. My jsme zabavili kvízomaty v jižních Čechách, ale dodnes státní zástupci neobvinili žádnou firmu ani člověka, protože je to souboj posudků. Kvízomaty vyřešíme jen tehdy, když přijmeme změnu legislativy,“ řekl Právu ministr vnitra.

Chystaná novela zákona o hazardu, která má platit od ledna příštího roku, tento problém neřeší. „Je potřeba udělat novelu, kde bude definované, co je to kvízomat a jak se zpoplatňuje,“ myslí si Chovanec.

Co jsou to kvízomaty?
Kvízomaty jsou novým typem výherních přístrojů, které hru o peníze kombinují s jednoduchými vědomostními otázkami. Ve městech a obcích, které omezily hazard a snažily se zlikvidovat herny na svém území, často nahradily běžné výherní přístroje. Státu se jejich počty nedaří snižovat.

Regulaci hazardu má však v gesci ministr financí, a ten se domnívá, že vlastní zákon kvízomaty nepotřebují.

„Speciální zákon k ilegálnímu hazardu nechystáme, současná legislativa je dostatečná a nový zákon o hazardních hrách kompetence proti ilegálnímu hazardu ještě výrazně zlepšuje – např. kompetence přecházejí do rukou ozbrojené celní služby či bude možnost zabavovat věci využívané při provozování ilegálního hazardu,“ napsal Právu Babiš.

Daňová Kobra

Konat mají podle něj hlavně bezpečnostní orgány. „Je třeba, aby policie intenzivněji spolupracovala s finančním úřadem, jedině spojením podle vzoru daňové Kobry můžeme dospět k nějakému výsledku. V tomto směru jsem vyzval ministra Chovance i ministra Mládka (ministr průmyslu za ČSSD) svým dopisem ze 7. ledna ke spolupráci. Reakce je vstřícná,“ dodal šéf státní pokladny.

Podporu získal i od vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). „Podle nás je dosud navrhovaný zákon dostatečný, a kdyby všechny složky státu dělaly, co mají a co jim už současná právní úprava umožňuje, pak by s kvízomaty takový problém nebyl,“ řekl Právu.

Jenže Chovanec se domnívá, že jen součinnost police a finančních úředníků stačit nebude. Obavy vznést proti provozovatelům kvízomatů obvinění mají totiž státní zástupci, kteří se nemohou opřít o jasnou definici v zákoně.

Hrozí i arbitráž

„Jsme v situaci, kdy státní zástupce na lékárnických vahách váží, zda firmu obvinit, nebo neobvinit. Je to souboj posudků, a pokud by stát šlápl vedle, tak by nám mohla hrozit arbitráž velkého rozsahu. Potřebujeme změnu zákona.

Gestorem je ministerstvo financí. Panu vicepremiérovi dáme svoje návrhy,“ konstatoval Chovanec.

Kvízomaty byly příčinou roztržky mezi Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) minulý týden. Sobotkův apel, aby se rychlou novelou k těmto hracím automatům zabýval, Babiš odmítl s tím, že problematika se týká hlavně vnitra a průmyslu. „Takže ať si pan premiér udělá pořádek se svými ministry,“ řekl tehdy Babiš.

Proti tomu se však Mládek ohradil. „Problematika tzv. kvízomatů se ministerstva průmyslu a obchodu dotýká pouze velmi okrajově a jejich řešení je v plné kompetenci ministerstva financí,“ uvedl.

„Příčinou problému je zejména absence účinných sankcí vůči provozovatelům kvízomatů a v tomto smyslu je míč na hřišti předkladatele novely zákona o hazardu,“ zdůraznil Mládek. Návrh, který je nyní ve druhém čtení ve Sněmovně, problém zcela neřeší. „Provozovatelé nelegálního hazardu bohužel vždy najdou cestu, dokud nebude platit jednoduché: co není povoleno, je zakázáno,“ dodal ministr.

Anketa

Měly by se kvízomaty zakázat zákonem?
ano
87,1 %
ne
12,9 %
Celkem hlasovalo 171 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám