Hlavní obsah

Premiér dělá blázny ze všech, komentoval Babiš kampaň ČSSD

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dělá ze všech blázny, pokud tvrdí, že nová kampaň sociální demokracie je pozitivní. Prohlásil to ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. ČSSD se v kampani před blížícími se krajskými a senátními volbami vymezila právě proti svému koaličnímu partnerovi Babišovi. Jako heslo zvolila slogan „Stát není firma”.

Foto: Tiskové oddělení ČSSD

ČSSD se v kampani vymezila vůči lídrovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Článek

„Stát není firma. Je to společenství lidí,“ hlásá slogan ČSSD. Strana tak naráží na slova podnikatele a majitele koncernu Agrofert Babiše, který už několikrát vyslovil představu, že stát by se měl řídit jako firma. Premiér a šéf ČSSD Sobotka tvrdí, že kampaň je pozitivní.

„Jestli pan premiér o této kampani tvrdí, že je pozitivní, tak dělá blázny úplně ze všech,” rozčílil se Babiš.

„Myslím, že každý normální člověk těžko pochopí, že když máte partnera a spolu sedíte ve vládě, vytáhne proti vám kampaň. Něco to o ČSSD vypovídá. Minimálně to, že je to partner, na kterého se nedá spolehnout, protože vás klidně podrazí uprostřed období, kdy spolu máte tvořit tým,” dodal ministr.

Sobotka v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že se nejedná o útok na hnutí ANO. „To je útok na myšlenku, že stát lze řídit jako firmu,” uvedl premiér.  Úkolem státu je podle Sobotky „zajistit sociální soudržnost i spravedlnost, postarat se o dobré vzdělání, zdravotní péči, dát lidem šanci na slušný a důstojný život,“ vysvětlil předseda soc. dem. Novinkám.

Babiš: Jsem chyba v systému

„Tak to víme, že stát není firma, ale dá se řídit jako firma,” trvá na svém Babiš. „Já ministerstvo řídím jako firmu, a proto mám výsledky. Kdybych řídil firmu jako socialisté tenhle stát, tak bych hodně rychle zbankrotoval,“ ohradil se v úterý šéf ANO.

Dodal, že lidovci a ČSSD se spolu nějak domluvili a pokračují v kampani Antibabiš. „Jsem chyba v systému a nechci s nimi dělat ty kšefty, tak asi proto. Já to beru na vědomí,“ dodal.

S blížícími se krajskými a senátními volbami vzájemné popichování a osočování politiků z koaličních stran nabírá na obrátkách. Jen během posledních pár dní se vládní špičky dostaly do křížku několikrát.

Minulý týden se do sebe pustil Babiš s ministrem vnitra ze soc. dem. Milanem Chovancem kvůli tendru na leteckou záchranku, v pondělí pak Chovanec do Babiše rýpal kvůli dotacím pro Agrofert.

Po pondělním jednání vlády zase Babiš prohlásil, že začíná přemýšlet, jestli má současná koalice ještě smysl. Jako podraz totiž bere rozhodnutí lidovců a ČSSD, že podpoří opoziční návrhy poslance Martina Plíška (TOP 09) o veřejných zakázkách a střetu zájmů, které mají omezit Babišovo působení v byznysu.

Zvýšili jsme minimální mzdu, chlubí se ČSSD

„Vypadá to, že jak pan Kalousek vyzval všechny tradiční strany, aby se spojily proti nám, že to funguje, že i naši koaliční partneři mají blíže k tradičním politickým stranám, které tady 25 let dělaly, co dělaly, to lidé vědí. ČSSD asi radí ta jejich skvělá agentura,“ řekl Novinkám ministr financí. (Narážel tak na PR agenturu Bison and Rose, jejíž majitel Miloš Růžička spolupracuje s Chovancem – pozn. red.)

Sobotka i přes roztržky doufá, že se koalice dovede přenést i přes současné problémy. „Naše země potřebuje stabilitu,” uvedl v ČT.

Kromě vymezení vůči Babišovi se ČSSD v kampani chlubí tím, co za dva roky ve vládě prosadila.

Zmiňuje například zvýšení minimální mzdy o 1400 korun nebo nízkou míru nezaměstnanosti. Slibuje také, že bude chtít, aby se od příštího roku minimální mzda zvýšila alespoň na 11 tisíc hrubého.

Kampaň spustil i Agrofert

Kampaň s názvem „Spočítáno” v úterý spustil i Babišův koncern Agrofert. Chce se jí bránit politickým útokům, které podle společnosti nejsou oprávněné.

„Často se objevují nepravdivé informace o tom, jak Agrofert vydělává na státních dotacích. Opak je přitom pravdou. Agrofert dává v České republice práci 28 tisícům lidí,” hájí se Babišův holding.

Foto: ANO

Kampaň Agrofertu Spočítáno

V tiskové zprávě firma uvedla, že na dani z příjmu a na zdravotním a sociálním pojištění odvedeném za zaměstnance platí mnohem více, než od státu dostává na dotacích.

Související témata:

Foto: Novinky

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v průběhu jednání celostátního výboru strany oznámil, že prioritou pro stranu zůstává ministerstvo zemědělství.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

„Agrofert za posledních 10 let takto odvedl státu více než 22 miliard korun, což je přibližně desetkrát víc, než obdržel od státu na dotacích,” uvedl tiskový mluvčí Karel Hanzelka.

Výběr článků

Načítám