Hlavní obsah

Tisíce domácností bez elektřiny, ČEZ vyhlásil po sněhové nadílce v několika okresech kalamitní stav

– Praha • Aktualizováno

Tisíce domácností jsou po nočním vydatném sněžení v několika okresech Středočeského kraje bez dodávek elektřiny. Uvedla to mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Těžký mokrý sníh způsobil během noci a nad ránem také komplikace na řadě silnic a železničních tratí v Česku. I se spadlými stromy se musejí vypořádávat zejména středočeští silničáři.

BEZ KOMENTÁŘE: Dva stromy spadly v Praze na Smíchově na zaparkovaná autaVideo: Novinky

 
Článek

„Dispečink eviduje na pět desítek poruch na vedení vysokého napětí především na Benešovsku, Příbramsku, v okolí Dobříše, Slap, Štěchovic, Jílového a Říčan,” uvedla Holingerová. Společnost ČEZ kvůli tomu vyhlásila kalamitní stav pro okresy Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ.

„Bez elektřiny jsou v současné době tisíce domácností,” dodala mluvčí. Příčinou poruch byl pád sněhem přetížených stromů a větví na elektrické vedení.

„V terénu jsou od včerejšího večera i přes noc montéři poruchových čet, kteří se snaží dodávky obnovit co nejdříve,” ujistila Holingerová.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič v Praze nezvládl řízení na zasněžené silnici a naboural do semaforuVideo: Novinky

„Během noci se nám podařilo na tři desítky poruch odstranit a dodávky obnovit do lokalit na Berounsku, Horažďovicku, v Brandýse nad Labem, Karlštejně, v Líšanech i na Kolínsku,” doplnila mluvčí ČEZ. Opravy ale podle ní mnohde komplikuje těžko přístupný terén.

V jiných krajích ČEZ žádné větší problémy s dodávkami elektřiny nemá.

 Sněhové srážky nad ČR zdroj: windy.com

Popadané stromy ve středních Čechách a v Praze

Popadané stromy a větve v noci na úterý přidělaly práci silničářům a hasičům hlavně ve Středočeském kraji a Praze. Vyjížděli k desítkám případů. Kvůli sněhu na silnicích uvízlo také několik kamiónů a havarovalo několik osobních aut.

Středočeští policisté museli v noci uzavřít hned dvě silnice, a to v Břežanském údolí mezi pražskou Zbraslaví a Dolními Břežany, a také silnici mezi Mníškem pod Brdy a Řevnicemi. V obou případech spadlo na silnici velké množství stromů, které museli hasiči postupně odklízet.

Foto: Martin Procházka, Právo

Spadlý strom v Budečské ulici

„Do půlnoci hasiči řešili 85 případů, od půlnoci dalších 51. Celkem tedy směna C měla po dobu své služby 136 výjezdů, oproti dennímu průměru 30. Od půlnoci kvůli počasí likvidovali popadané větve a stromy, pouze tři případy se netýkaly sněhové nadílky, a to otevření bytu pro ZZS a 2x planý poplach.

Na Smíchově spadly dva stromy na sedm zaparkovaných aut, v Radotíně pak spadl strom na zastávku MHD,” sdělila Novinkám mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Všechny pády stromů se obešly bez zranění lidí.

Mluvčí generálního ředitelství HZS Nicole Zaoralová doplnila celorepublikovou statistiku. „Od půlnoci do sedmé hodiny ranní vyjížděli hasiči celkem ke 227 událostem v souvislosti se sněhem. Nejvíc událostí bylo ve Středočeském kraji, celkem 134 případů. Východ republiky nebyl nijak výrazně zasažen,” uvedla Zaoralová.

Podle ní je také nasazena těžká technika Záchranného útvaru HZS ČR na Vysočině a nejvíce zasaženém Příbramsku.

Problémy na dálnicích

V noci na úterý spadlo poblíž Hlavence na Praze-východ několik stromů na 17. kilometru dálnice D10. K jejich likvidaci vyjely postupně tři jednotky hasičů. Další popadané stromy blokovaly dálnici D4 ve směru na Strakonice poblíž Jíloviště.

Časně ráno zamířili silničáři s profesionálními i dobrovolnými hasiči na 32. kilometr dálnice D1, kde na krátkém úseku spadlo na dálnici 15 sněhem přetížených stromů. Hasiči použili k jejich rozřezání motorové pily. Po půlhodině dálnici opět kompletně zprůjezdnili.

Podobnou situaci silničáři řešili i na silnici I/ 3 u Mirošovic.

Kamióny měly na sněhu potíže i v noci

Po pondělních problémech kamiónů na Benešovsku a Příbramsku museli v noci na úterý vyjíždět hasiči znovu na silnici I/4 za Příbramí, kde uvízlo hned několik kamiónů. Přímo v Příbrami pak spadlo několik větví na zaparkovaná auta a na plot mateřské školy.

Už od pondělního odpoledne byla kvůli sněhu uzavřena pro kamiónovou dopravu hlavní silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hranici do Polska. V úterý ráno ji policisté otevřeli.

Uzavřena je však silnice přes Oldřichovské sedlo na Liberecku pro kamióny, a to až do středy. Těžká nákladní vozidla nemohou ani na silnici mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku.

Dálnice D8 je opět průjezdná

V Ústeckém kraji jsou s obtížemi sjízdné některé silnice na Děčínsku. Několik silnic nižších tříd především na Mostecku je uzavřených.

K opatrnosti nabádali silničáři na dálnici D8. Úsek od Ústí nad Labem po státní hranice s Německem byl 80. kilometru uzavřen. Na německé straně na dálnici A17, která na D8 navazuje, blokovaly provoz mezi Pirnou a Breitenau-Schönwald nákladní automobily stojící napříč vozovkou. V úterý po 10. hodině byl provoz obnoven. [celá zpráva]

Sníh v noci nepřidělal práci jen silničářům, ale i železničářům. Kvůli překážkám na trati je nadále přerušen provoz mezi Vraným nad Vltavou a Dobříší nebo mezi Velkými Hydčicemi a Žichovicemi v Plzeňském kraji. Problémy byly ráno i na hlavním koridoru na Moravu, kde vlaky ráno nabíraly zpoždění.

Varování pro část Moravy

Podle předpovědi meteorologů bude v Čechách během dne od západu ubývat srážek a oblačnost se začne protrhávat. Na Moravě a ve Slezsku má být většinou zataženo, místy s občasným deštěm, který bude i v nižších polohách postupně přecházet do sněžení.

Vydatné sněhové srážky meteorologové očekávají během dne ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V Beskydech podle varování Českého hydrometeorologického ústavu napadne zhruba 30 centimetrů sněhu.

Anketa

Postihly vás nějak komplikace spojené se sněžením?
měl/a jsem problémy na cestách
11,4 %
vypadl mi proud
17,1 %
žádné problémy jsem neměl/a
71,5 %
Celkem hlasovalo 801 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám