Hlavní obsah

Vitásková neuspěla s ústavní stížností kvůli jmenování Vesecké

• Aktualizováno

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková neuspěla u Ústavního soudu (ÚS) se stížností, kterou podala proti zahájení stíhání v případu Renaty Vesecké. Vitásková ji jmenovala místopředsedkyní úřadu, ačkoli podle policie nesplňovala zákonné předpoklady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Šéfka ERÚ pochybení popírá. Čelí také další obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s udělením licencí dvěma solárním elektrárnám. V pondělí Krajský soud v Brně v této kauze vynese rozsudek. Vitásková obžalobu odmítá, považuje se za oběť účelové kampaně, jejímž cílem je diskreditace a odstavení z důležité funkce.

Podobně argumentovala také v ústavní stížnosti kvůli jmenování Vesecké. Podle Vitáskové je účelové stíhání součástí střetu s adresáty podpor obnovitelných zdrojů energií. Vesecká byla podle šéfky ERÚ perfektní kandidátkou na pozici místopředsedkyně. Policejní dedukce, podle kterých bývalá nejvyšší státní zástupkyně neměla zkušenost s energetikou a energetickým právem, jsou podle Vitáskové absolutně nepodložené a mylné.

Vesecké chyběla praxe v oboru

Ústavní soudci ovšem v nynější fázi trestního řízení nenašli důvod k zásahu. Zahájení stíhání je prvotní fází, kdy skutečnosti svědčící o spáchání konkrétního trestného činu nelze mít ještě postaveny najisto. „Tomu musejí nutně korespondovat požadavky kladené na preciznost a přesnost odůvodnění usnesení o zahájení trestního stíhání a usnesení státního zástupce o stížnosti obviněného proti němu,” napsali ústavní soudci. Vitásková neuspěla ani s tvrzením, že místo Jihlavy, kde úřad sídlí, by se měla kauza řešit v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Vitásková jmenovala Veseckou do místopředsednické funkce v listopadu 2014. Krátce po jejím jmenování ERÚ uvedl, že splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu úřadu energetický zákon. V zákoně mimo jiné stojí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou a předtím nejvyšší státní zástupkyní.

Podle policistů se Vitásková jmenováním dopustila zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policie vyčíslila škodu na víc než milión korun. Vesecká už v místopředsednické funkci není.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám