Hlavní obsah

Protikorupční policie zasahuje v ERÚ, prý hledají jmenovací dekret Vesecké

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie zasahuje v několika pobočkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Zákrok v Praze Právu potvrdil mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej, jakékoli podrobnosti ale sdělit odmítl. Podle mluvčího ERÚ se policie zajímá o jmenovací dekret Renaty Vesecké.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pracoviště Energetického regulačního úřadu v Praze

Článek

„Mohu pouze uvést, že tam provádíme úkony trestního řízení,“ konstatoval Ibehej.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka pro Právo uvedl, že policie zasahuje na pobočkách úřadu v Praze, v Ostravě a v Jihlavě. Zajímá se přitom zejména o jmenovací dekret Renaty Vesecké, kterým byla loni ustanovena do místopředsednické funkce.

Podle některých kritiků totiž předsedkyně úřadu Alena Vitásková na toto místo Veseckou dosadila v rozporu se zákonem, protože někdejší nejvyšší žalobkyně nesplňovala požadovanou praxi v oblasti energetiky. ERÚ tuto kritiku už loni důrazně odmítl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

„Státní zástupce se každopádně nyní domnívá, že vyplácením platu doktorce Vesecké byla státu způsobena škoda a předsedkyni úřadu proto podezírá z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku,“ řekl Právu Chvojka a označil tuto konstrukci za kuriózní.

Zásah je prý neadekvátní 

Policie podle něj navíc zasahuje neadekvátně. „Tento postup nechápeme, dosud jsme s policií spolupracovali a komunikovali bez problémů. Pouze jsme se dotázali, proč jmenovací dekret potřebují a odpovědí byl dnešní zásah,“ poznamenal Chvojka s tím, že vyšetřovatelé mimo jiné zabavili také počítač Vitáskové.

„Považujeme to za porušení energetického zákona, který garantuje nezávislost. Budeme si na postup police stěžovat,“ konstatoval mluvčí ERÚ.

Média v poslední době informují v souvislosti s energetickým úřadem hlavně kvůli žalobám kolem solárních elektráren. Krajský soud v Brně má na stole 22 správních žalob, které ve veřejném zájmu podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proti udělením licencí solárním elektrárnám, které posvětil ERÚ. Soud zatím rozhodl o 10 z nich, ve dvou dal žalobci za pravdu. [celá zpráva]

V případu udělení licencí elektrárnám Saša a Zdeněk-Sun se zodpovídá v trestním řízení před brněnským soudem mimo jiné i šéfka ERÚ Alena Vitásková. Společně s dalšími devíti spoluobžalovanými ji státní zástupce viní z toho, že udělením licencí pro nedodělané soláry může stát přijít až o dvě miliardy korun, které bude muset majitelům elektráren vyplatit na podpoře elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám