Hlavní obsah

Nižší daň na pivo nebo potraviny? Koalice se zatím neshodla

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Vládní koalice se v pondělí neshodla, zda by se měla snížit daň z přidané hodnoty u točeného piva a nealkoholických nápojů, jak navrhuje ministr financí Andrej Babiš (ANO), nebo také u základních potravin, jak chtějí sociální demokraté. Projednávání návrhu bylo odloženo, sdělil Novinkám Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš v květnu 2014 na pivním festivalu v Praze

Článek

„Je to odloženo, ČSSD si vzala čas na rozmyšlenou, KDU-ČSL je proti,“ napsal Babiš Novinkám v sms zprávě.

Ve hře zůstává podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) varianta buď DPH vůbec neměnit, nebo ji snížit na základní potraviny a točené pivo i nealkoholické nápoje v restauracích a dalších podobných zařízeních.

„Nyní budou o těchto variantách jednat vedení koaličních stran a k možnému snížení DPH se vrátíme na příští koaliční radě,” sdělil Novinkám předseda vlády.

Lidovci se kloní k tomu, aby se DPH neměnilo vůbec. „Jsme pro daňovou stabilitu,” řekl místopředseda strany Jan Bartošek.

Návrh má podpořit EET

Babiš přišel s návrhem nižší daně na točené pivo před dvěma týdny. Uvedl, že tímto krokem chce podpořit svůj klíčový zákon o elektronické evidenci tržeb (EET), který ve Sněmovně blokuje opozice. Minulý týden také řekl, že do budoucna by měly platit dvě sazby, a to 21 a 10 procent. [celá zpráva]

ČSSD poté navrhla snížit sazbu i na základní potraviny, například maso, mléko, máslo a chleba z 15 na 10 procent. Rozpočtový dopad by byl podle Sobotky asi čtyři miliardy ročně.

V současnosti v ČR platí tři sazby DPH. Základní 21 procent, snížená 15 procent a druhá snížená 10 procent na knihy a léky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám