Hlavní obsah

Vichr nad Českem dosahuje až 300 kilometrů v hodině, s letadly to zamává

Praha
Aktualizováno

Vysoko nad Českem - v letové hladině dopravních letadel - se prohání vichr, který dosahuje rychlosti až 300 kilometrů v hodině. Ti, kdo se v nejbližších hodinách chystají na cestu letadlem, by se tedy měli připravit na silné turbulence. Informoval o tom server Infomet.cz Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Takzvaný jet stream, tedy tryskové proudění, je vyvolán rozdílem teplot v různých zeměpisných šířkách. Běžně dosahuje výškové proudění rychlosti okolo sto kilometrů za hodinu, v mimořádných případech ale mohou nárazy dosáhnout až 700 kilometrů v hodině.

Poměrně vzácný meteorologický jev je tím silnější, čím jsou rozdíly teplot v různých vrstvách atmosféry výraznější.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve druhé polovině víkendu přecházela přes střední Evropu studená fronta, kterou doprovázely nárazy větru o rychlosti 20 metrů až 30 metrů za sekundu.

V úterý se ochladí

Silné západní proudění bude podle Českého hydrometeorologického ústavu pokračovat i v nejbližších dnech. Doprovázet jej budou dešťové přeháňky, které by mohly být ojediněle sněhové i v nižších polohách.

Čerstvé frontální proudění by mělo do Česka zároveň v pondělí přinést oteplení, v úterý a ve středu by se mělo naopak mírně ochladit. Odpolední teploty se budou pohybovat od 7 do 12 stupňů Celsia a opět zesílí vítr.

V nižších polohách severovýchodních Čech a na Moravě a ve Slezsku bude vítr slabší. Teplo bude i na horách, v 1000 m kolem čtyř  stupňů Celsia. Přechodné ochlazení přinese středa a čtvrtek.

Anketa

Bojíte se cestování letadlem?
Ano
55,6 %
Ne
44,4 %
Celkem hlasovalo 1435 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Meteorologové varují před silným větrem

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek varoval před silným větrem, který bude od sobotního do nedělního rána hrozit v severních oblastech Čech.

Teplo potrvá minimálně do poloviny února

Teplé počasí bude pokračovat, oznámil v sobotu na svých internetových stránkách Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové očekávají, že teplo...

Výběr článků

Načítám