Hlavní obsah

Nižší daň na pivo Babiš ještě před rokem odmítal, upozornil Jurečka. Nepochopil to, kontruje šéf ANO

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) byl ještě před rokem proti snížení spotřební daně na pivo, upozornil v pátek šéf resortu zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Babiš, který ve čtvrtek přišel s nápadem snížit DPH u sudového piva na deset procent, opáčil, že Jurečka jeho návrh nepochopil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

„Před rokem jsem od pivovarníků dostal podnět, zda by stát nemohl snížit spotřební daň na pivo. Tehdy jsem to téma projednával s koaličními partnery a především ministr financí byl proti z důvodů výpadku příjmů do státního rozpočtu. Dnes navrhuje snížení DPH jen pro pivo. Ať si o tomto kroku udělá každý obrázek sám,“ napsal si Jurečka na Facebook.

Babiš oponoval s tím, že ministr zemědělství si jeho plán zřejmě vysvětlil špatně. „Pan Jurečka to asi nepochopil. Jeho návrh znamenal, že bychom snížili daň i pro lahvové pivo a tím bychom zvýhodnili výrobce a pivovary. A my jsme právě chtěli zvýhodnit živnostníky, kteří provozují hospodu, respektive konzumenty,“ řekl Novinkám Babiš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se svou cedulí na pátečním jednání Sněmovny.

Maso, mléko, máslo...

Jurečka také uvedl, že lidovci budou požadovat snížení DPH u potravin. Podle ministra zemědělství to reálně pomůže rodinám s dětmi, seniorům a lidem s nižšími příjmy.

„To by bylo opravdu poctivě mířené opatření a budu o něm tedy chtít jednat. A potom, až toto uděláme, tak se bavme o snižování DPH u jiných položek,“ zdůraznil.

Podobně v pátek reagovala i sociální demokracie. Na deset procent by se měla podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) snížit i daň na maso, mléko, máslo a chleba. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám