Hlavní obsah

Ransdorfovi pozůstalí chtějí prošetřit jeho smrt

Vdova po komunistickém europoslanci Miloslavu Ransdorfovi Vlasta Ransdorfová a jeho dcera Aneta v úterý intervenovaly u několika českých politiků s cílem dosáhnout důkladného prošetření okolností jeho smrti. Právo o tom informoval důvěryhodný zdroj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Dostavily se do budovy Poslanecké sněmovny a chtěly mluvit s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který však byl na Slovensku. Podařilo se jim zkontaktovat ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, kterým sdělily své pocity.

Filip ve středu na dotaz Práva odmítl sdělit podrobnosti. „Nejsem hyena, nemám vám k tomu co říct,“ odpověděl. „Řekly mi svůj názor, ale já to nebudu komentovat,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zaorálek úterní setkání s oběma ženami ve Sněmovně potvrdil. Ani on se však podrobněji k věci nechtěl dále vyjadřovat. Na otázku, zda může potvrdit, že schůzku s ním ženy vyvolaly kvůli svým pochybnostem ohledně europoslancova úmrtí, odpověděl v SMS zprávě, že se to spíše týkalo toho, co jeho smrti předcházelo.

„Souvisí to s tím, co se odehrálo ve Švýcarsku,“ uvedl.

Policie už mluvila s Filipem

Na sklonku loňského roku Ransdorfa zadržela švýcarská policie, když se podle svých slov pokoušel navázat kontakt švýcarské banky s údajným dědicem miliardového majetku Vladimírem Huňkem. Tamní trestní orgány to však vyhodnotily jako pokus o podvod. Po propuštění si Ransdorf stěžoval, že mu policie během vazby odpírala léky na cukrovku.

Podle informací Práva by mělo být prověřování okolností Ransdorfovy smrti v rukou policie. Ta už k tomu ve středu mluvila s Filipem. Ten na dotaz Práva, zda je to pravda, neodpověděl.

Ransdorfova rodina má podezření, že úmrtí nebylo náhodné a že mohlo nějak souviset např. se švýcarskou kauzou. Proto požádala o soudní pitvu. Právu tuto informaci potvrdilo několik zdrojů.

Ransdorf zemřel ve věku 62 let údajně na mozkovou příhodu. „Poté, co byla v nemocnici konstatována jeho smrt, byl pitván na základě nařízení ošetřujícího lékaře, ale soudní pitva, to je něco jiného,“ uvedl jeden ze zdrojů Práva.

Zdroj dodal, že soudní pitva se nařizuje v případech, kdy existuje podezření, že smrt nemusela nastat náhodně. Soudní pitvy obvykle vykonává Ústav soudního lékařství v Praze.

Pozůstalé se vzdaly dědictví

Pozůstalé ženy chtěly podle informací Práva v úterý ve Sněmovně hovořit také s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), ale toho nezastihly kvůli jeho nepřítomnosti. Ani ten se ve středu k tomu, zda policie prošetřuje okolnosti Ransdorfovy smrti, Právu nechtěl vyjádřit.

Podle informací Práva se Ransdorfovy pozůstalé vzdaly dědictví, údajně z obav před věřiteli. Ransdorfovy dluhy dosáhly 17 miliónů korun a čelil hrozbě exekuce. Europoslanec už dříve tvrdil, že své dluhy uhradil. Ransdorfův páteční pohřeb v Praze-Strašnicích zaplatí KSČM. Organizuje jej Ransdorfova asistentka Helena Suchá.

Související téma:

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ransdorf z KSČM při čekání na výsledky sněmovních voleb

Jeho manželka ho našla minulý pátek dopoledne doma v bezvědomí, ale převoz do nemocnice už mu nepomohl. V IKEM odpoledne zemřel. Europoslanec trpěl cukrovkou a v minulosti prodělal i lehkou mozkovou mrtvici. Pod stresem se ocitl, když jej na sklonku loňského roku zadržela švýcarská policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám