Hlavní obsah

Česko je skokanem roku v boji proti korupci

Právo, Jan Martinek

Protikorupční tažení, které v Česku zažehly minulé vlády, dnes nese své ovoce. Právo má exkluzívně k dispozici čerstvé výsledky celosvětového průzkumu vnímání korupce. Česko nečekaně poskočilo o rekordních šestnáct příček v žebříčku: z 53. místa na 37.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Index ve středu oficiálně zveřejní mezinárodní sekretariát nevládní organizace Transparency International, podle které se ČR stala největším „skokanem roku“.

„Potvrdilo se, že dlouhodobé úsilí a tlak na omezování korupčních příležitostí a postih korupce přináší výsledky. Pokračující trend zlepšování jsme předvídali, ale takhle razantní zlepšení nikoliv,“ uvedl programový ředitel české pobočky Transparency International Radim Bureš. V loňském indexu si ČR polepšila o čtyři místa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezi evropskými zeměmi se Česko letos posunulo z 25. místa na 22. Významně předběhlo například Maďarsko a sousední Slovensko, obě země jsou na pětadvacátém místě.

Foto:

Lépe než my je na tom Polsko na sedmnáctém místě (30. ve světovém žebříčku) i Estonsko na čtrnáctém (23. ve světě).

ČR má v indexu vzestupnou tendenci od roku 2011, kdy se propadla na dno: spolu se Saúdskou Arábií a Namibií obsadila 57.–59. místo. Podle Bureše za to mohla vrcholící celosvětová hospodářská krize. Na špatném výsledku se podle něj podepsala i vláda Mirka Topolánka (ODS), za které boj s korupcí skomíral.

Boj začal Nečas

ČR byla hodnocena na základě devíti dílčích průzkum renomovaných mezinárodních institucí. Sběr dat pro index je dlouhodobou záležitostí, vyhodnocují se data dva roky nazpět. Připisovat úspěch současné vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) je proto podle Bureše předčasné.

„Zdroje významného úspěchu ČR musíme hledat nejen v působení a opatřeních této vlády, ale i v opatřeních nastartovaných kabinetem Petra Nečase a vicepremiérky pro boj s korupcí Karoliny Peake,“ řekl Bureš.

Podle něj pomohla také personální rošáda státního zastupitelství a fakt, že se policie pustila do vyšetřování velkých korupčních kauz. Paradoxně ale šetření jedné z kauz stálo v roce 2013 za pádem Nečasovy vlády, která protikorupční procesy nastartovala.

Bodují Seveřané

„Významné místo připadá i platformě Rekonstrukce státu, a to nejen z hlediska zákonů, které se podařilo prosadit, ale také motivováním řady slušných lidí, že stojí za to se korupci postavit,“ řekl Bureš.

Rekonstrukce státu přispěla například ke služebnímu zákonu nebo k zákonu o zveřejňování smluv na internetu.

Transparency International zveřejňuje Index vnímání korupce od roku 1995. Žebříček je sestavován na základě výsledků průzkumů, v nichž respondenti (občané i experti) hodnotí schopnost vládních institucí účinně postihovat korupci, protikorupční opatření, rozsah korupce v institucích a oblastech veřejné správy, míru transparentnosti fungování institucí a míru zneužívání veřejných funkcí a veřejných prostředků.

Index vnímání korupce používá bodový systém na stupnici od 0 do 100: čím méně bodů, tím více je země vnímána jako zkorumpovaná. Česká republika letos obdržela 56 bodů, do průměru evropských států (67) má však ještě daleko.

Na prvním místě se stejně jako loni umístilo Dánsko s 91 body, na druhém místě je Finsko s 90 body, třetí Švédsko (89 bodů), následuje Nový Zéland (88). Z evropských států mají nejméně bodů Itálie (44) a Bulharsko (41), úplně poslední jsou na žebříčku Severní Korea a Somálsko, obě s pouhými osmi body.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám