Hlavní obsah

Kalousek: Prioritou je zajistit bezpečnost, udržet Schengen a nebýt hysteričtí

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zajistit bezpečnost lidí a zachovat schengenský prostor - to jsou podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska priority v rámci současné uprchlické krize. Šéf topky ve čtvrtek také prohlásil, že je důležité zachovat pragmatický a nehysterický postoj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Strana podporuje svolání mimořádného summitu Evropské unie kvůli migrační krizi. „Vzpomeneme si, kolikrát se evropské špičky scházely kvůli krizi v Řecku, tak ta situace teď neodpovídá,“ míní první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Svolání mimořádného summitu navrhl před dvěma týdny slovenský premiér Robert Fico, podpořila ho i česká vláda. Šéf Evropské rady Donald Tusk se ale nechal slyšet, že žádný mimořádný summit svolávat nebude. Řádný bude v polovině února. [celá zpráva]

Klíčové je podle topky urychlit vytvoření pohraniční a pobřežní stráže. „Podporujeme také zřízení návratové agentury,“ nastínila místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

„Nevítáme vítání”

Česká republika musí podle lídra strany Kalouska udělat vše pro společné evropské řešení. „Pokládáme za nesmírně nešťastné, že společnost je nesmyslně rozdělena na ty, kdo by uprchlíky buď přijímal,i anebo nepřijímali. Nevítáme vítání, ale odmítáme zásadní odmítání,“ prohlásil Kalousek.

„Dvě nejdůležitější priority jsou zajistit bezpečnost občanů a udělat vše pro udržení schengenského prostoru,“ dodal.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: David Ryneš, Novinky

Mapa Schengenského prostoru

Postoj k migraci ve čtvrtek ve Sněmovně obhajuje kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Debatu můžete sledovat online zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám