Hlavní obsah

O svobodu se musí pečovat, řekl Dienstbier u pomníku Jana Palacha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD) v sobotu uctili památku Jana Palacha, který se před 47 lety upálil na protest sovětské okupaci a nastupující normalizaci. Podle Dienstbiera Palach svým statečným a zároveň zoufalým činem natrvalo připomíná, že o svobodu, demokracii a lidská práva musíme pečovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Památník Jana Palacha u Národního muzea

Článek

Sobotka ocenil Palachovu statečnost, stal se podle něj symbolem generace, která zažila pražské jaro 1968.

„Myslím si, že jeho čin nám má trvale připomínat, že je potřeba pečovat o hodnoty jako je svoboda a demokracie a ochrana lidských práv, protože je možná někdy považujeme za příliš samozřejmé,“ řekl Dienstbier u pomníku Jana Palacha před Národním muzeem.

Oběť Palacha i dalších lidí, kteří položili život v boji za svobodu, je podle Dienstbiera nutné neustále připomínat. „Bylo by špatné zapomínat na historii, na to, co vykonali lidé, kteří byli ochotni obětovat život nebo svou svobodu, aby se tu žilo lépe,“ podotkl ministr.

Symbol generace

Premiér Sobotka položil k pomníku Palacha kytici a společně s Dienstbierem pak zapálili dvě svíčky. Podle Sobotky se Palach pokusil svým činem vyburcovat lidi, aby se nastupující normalizaci nevzdávali, a to i přesto, že se mu to zřejmě nemohlo podařit.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na Alšově nábřeží v Praze byl odhalen pomník Jana Palacha.

Navždy prý bude symbolem mladé generace, která zažila politické uvolnění v roce 1968. „Celá tehdejší mladá generace si v sobě nesla i vzpomínku na Jana Palacha a jeho obětavý, tragický a hrdinský čin,“ řekl Sobotka.

Upálení Jana Palacha si připomínají lidé na řadě dalších míst. Již v pátek uspořádala několik pietních akcí platforma Bez komunistů.cz. V sobotu se konal pietní akt před Palachovým rodným domem ve Všetatech.

Odpoledne byl na pražském Alšově nábřeží  odhalen pomník Jana Palacha za účasti rodiny autora pomníku, amerického sochaře a architekta českého původu Johna Hejduka (1929-2000), amerického velvyslance v ČR Andrewa Shapira a pražské primátorky Adriany Krnáčové.

Palach se upálil 16. ledna 1969 na protest proti pasivitě lidí několik měsíců po okupaci vlasti vojsky Varšavské smlouvy. Pomník má dvě části s názvy Dům syna a Dům matky a je věnován Palachovi a jeho matce.

Reklama

Výběr článků

Načítám