Hlavní obsah

Hackeři zveřejnili další e-maily a vyhrožují Sobotkovi

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na neonacistickém webu White-Media se v neděli objevila další várka ukradených e-mailů ze soukromé schránky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Vůbec poprvé se na webu objevily i premiérovy odpovědi, nic třaskavého však v nich není. Podle ministestva vnitra jsou zveřejněné materiály hrubě manipulovány.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Zveřejněním privátní korespondence se hackeři pomstili i poslanci za ČSSD Janu Chvojkovi za jeho kritiku kapely Ortel.

„Vzkaz zrádcům národa: Pokud bude někdo z nás zatčen nebo zařídíte zrušení našeho webu, dostanou se na veřejnost kompletní obsahy e-mail schránek Sobotky a dalších členů jeho gangu. Navíc by vám pak hackeři vyhlásili totální válku. Nacionální revoluci nezastavíte a za každé pronásledování nacionalistů přijde radikální odveta,“ napsali správci na rasistickém webu.

Chvojka ani Sobotka nechtěli záležitost kvůli policejnímu vyšetřování komentovat. „Mám od policie pokyn se nevyjadřovat,“ řekl Právu poslanec.

Odplata za Ortel

K jeho zveřejněným emailům však sami hackeři napsali: „Odplata za Ortel. Chvojka je poslanec ČSSD, který podal podnět k vyšetřování kvůli vystoupení nacionalistické kapely Ortel v soutěži Český slavík. Už kvůli takovým šmejdům musí být příště Ortel první.“

Měl jsem dost složité heslo
Jan Chvojka

Podobný vzkaz pak prý poslanci poslali i e-mailem. Autentičnost korespondence nechtěl Chvojka komentovat. „Některé e-maily jsou datované v době, kdy jsem e-mail nepoužíval,“ poznamenal.

Jak se hackeři do jeho schránky nabourali, netuší. „Měl jsem dost složité heslo,“ řekl Právu.

Viktoriagruppe, OKD i strategie bezpečnosti

V Sobotkových mailových odpovědích se například objevil pokynů zaměstnanci Lidového domu v červenci 2012: „Vyřaďte Davida Ratha z blogerů na webu ČSSD.“

Z dubna loňského roku pochází e-mail, ve kterém se na premiéra obrací šéf Státních hmotných rezerv Pavel Švagr zjevně kvůli kauze Viktoriagruppe.

„Dnes jsem dostal informaci, že minulý čtvrtek byl odeslán z MZV DE (zřejmě německé ministerstvo zahraničních věcí – pozn. red.) na bavorské ministerstvo spravedlnosti dopis, ve kterém ministerský státní tajemník zdůrazňuje užití státních imunit i citlivost situace kolem VG pro německou vládu se snahou nenarušit vzájemné vztahy,“ psal Švagr.

Uvedl, že zřejmě pomohly diplomatické kroky ministrů Lubomíra Zaorálka a Jana Mládka (oba ČSSD).

Česko nakonec kvůli naftě, kterou má uloženou v Bavorsku ve skladech zkrachovalé společnosti, podalo v prosinci v Mnichově trestní oznámení. Nárokuje si 1,8 miliardy korun.

Hackeři na webu zveřejnili i materiál ministerstva vnitra z listopadu 2015 pod názvem Protiteroristický balíček, který probírala Bezpečnostní rada státu. Paradoxně materiál řešil i bezpečnost elektronické komunikace. Smysl strategie vláda sama už v zimě zveřejnila.

Policie se snaží získat přístupová hesla hackerů
Kdo stojí za neonacistickým webem White Media, který se premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) prolomil do emailové schránky, policie stále vyšetřuje. Podle serveru Respekt.cz se nyní snaží získat přístupová hesla počítačů, z nichž bylo prolomení vedeno, případně získat přístupový kód k samotnému webu.
Už v minulosti žádali o hesla čeští detektivové americké soudy, na jejichž území je web registrován, prozatím však bez úspěchu. V USA totiž chápou svobodu slova obšírněji než v Evropě a argument, že web šíří xenofobii, neobstál. Policie proto podle informací Respektu změnila taktiku a začala upozorňovat, že web White Media narušuje kybernetickou bezpečnost.
Vzhledem k tomu, že tentokrát web poškodil českého premiéra, policie doufá, že americké úřady jí vyjdou vstříc. Pomoci by mohl i fakt, že má předseda vlády USA v brzké době navštívit.

Bývalý náměstek a šéf Úřadu vlády Ivan Přikryl zase Sobotkovi poslal v e-mailu své poznatky ke kauze OKD, ve které jde o privatizaci hornických bytů. O prodeji OKD před lety spolurozhodoval ve vládě i Sobotka jako ministr financí.

Související téma:

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v New Yorku

„Pro budoucí vývoj (předpokládám i v soudním řízení) je rozhodující a dosud nepředložený dopis Evropské komise ministru zahraničí z roku 2011, kde EK prověřovala všechny do té doby známé záležitosti včetně trestního oznámení, což ve spisu podrobně rozebírá. Přes toto vše potvrdila správnost ceny,“ napsal Přikryl Sobotkovi v prosinci 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám