Hlavní obsah

Silnice v Česku klouzaly. Ale jinde, než meteorologové předpokládali

• Aktualizováno
Novinky, pko, jr

Meteorologové v sobotu ráno rozšířili varování před ledovkou na Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Podle v pátek vydaného varování se ledovka měla tvořit především na jihu a západě Čech a na Vysočině. Sobotní realita byla ale jiná, namrzaly především silnice na Moravě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Situace na silnicích v okolí Brna v sobotu dopoledne

Článek

V Brně se stalo několik nehod. V Pisárkách před tunelem se srazila dvě auta a autobus, nehoda je bez zranění. Autobusy a trolejbusy nabíraly velká zpoždění. Autobusy musely čekat, až se silnice upraví posypem.

Brzy ráno například trolejbusy nemohly podle ČTK vyjet ze Staré Osady do vinohradského kopce, obdobné potíže byly také od Pavilonu Anthropos směrem na Osovou a Kamenný vrch nebo kolem Masarykova okruhu.

„Na podchlazených vozovkách tato vlhkost namrzá. Z tohoto důvodu vyjíždějí všechna naše posypová vozidla k zajištění údržby. Řidičům doporučujeme opatrnou jízdu, neboť na namrzlých vozovkách hrozí nebezpečí smyku,“ varoval šéf brněnských silničářů Leoš Chasák.

Policisté zatím v Jihomoravském kraji vyjížděli k 40 nehodám, což je oproti běžným dnům nárůst o 100 procent. „Naštěstí se všechny bouračky obešly bez vážnějších následků. Například u Branišovic na silnici z Brna do Znojma dostala řidička na zledovatělé silnici smyk a narazila do stromu. I tato havárka se obešla bez vážného zranění,“ konstatovala policejní mluvčí Petra Ledabylová.

Řidiči by se měli na silnicích chovat s větší mírou opatrnosti. „Doporučujeme nespěchat, přizpůsobit svoje schopnosti stavu vozovky a hlavně si dát pozor na rychlost. Když ve vyšší rychlosti dostanete smyk, už se s tím moc dělat nedá,“ doporučila Ledabylová.

Silnice namrzají i na Zlínsku

Mrholí například na Zlínsku, hlavní tah směrem na Vsetín je místy pokryt náledím. V okolí Zlína se stalo několik nehod. Vážně se například zranil řidič, který havaroval do stromu na silnici směrem na Fryšták.

Ledový povrch silnice stál za nehodou na Sokolské ulici ve Zlíně. Osobní auto tam narazilo do stromu, vozovka zůstala zablokovaná, záchranáři hlásí těžké zranění, hasiči museli použít vyprošťovací zařízení.

„K dalším nehodám došlo v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku, kde osobní auto rovněž narazilo do stromu. K nehodě dvou osobních aut došlo ve Vsetíně u nadjezdu do Ústí,“ informoval Pavel Řezníček z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

Podle informací dopravních serverů se ledovka tvoří i na Kroměřížsku, kluzká může být i D1 mezi 188. a 219. kilometrem za Brnem směrem na Vyškov.

Problémy na menších silnicích

Nehody se staly i na Olomoucku. Mrzne déšť na silnici D48 mezi Vyškovem a Olomoucí.

Namrzat ale může voda na menších silnicích po celé zemi. Především po krajích vozovek nižších tříd se tvoří ledové plotny.

Podle serveru dopravních informací, který provozuje Ředitelství silnic a dálnic, je naopak klidná situace na západě Čech, hlavní tahy jsou mokré, nebo suché a vymrzlé. Ve vyšších polohách je na silnicích vrstva sněhu. Ten se může objevit i na silnicích nižších tříd.

Anketa

Vyjíždíte, když jsou silnice namrzlé?
ano
71,7 %
ne
28,3 %
Celkem hlasovalo 3783 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám