Hlavní obsah

Zeman náčelníka vojenské kanceláře Pilce zatím odvolávat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostislav Pilc zatím zůstane na postu náčelníka vojenské kanceláře Pražského hradu. Prezident Miloš Zeman jej kvůli tomu, že přišel o bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), odvolávat nehodlá. Podle úterního vyjádření počká na výsledek rozkladu, který Pilc podal k šéfovi NBÚ.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Pilc o bezpečnostní prověrku přišel na přelomu listopadu a prosince. [celá zpráva]

Zeman poté řekl, že ho časem odvolá. [celá zpráva]

V úterý na dotaz novinářů uvedl, že počká na výsledek rozkladu, který Pilc podal k řediteli NBÚ Dušanu Navrátilovi. Ten má na rozhodnutí tři měsíce.

"Sám osobně si myslím, že panu generálu Pilcovi uškodily jakési rozpory ve Vojenském zpravodajství, protože tam, jak víte, byly dvě skupiny a on svědčil proti generálu (Milanu) Kovandovi, (Ondreji) Páleníkovi a proti panu Pohůnkovi, což mu nejspíš někteří nemohou odpustit," připomněl Zeman kauzu kolem bývalé šéfky kabinetu někdejšího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (nyní Nečasové). Zároveň poznamenal, že právě Vojenské zpravodajství dává podklady NBÚ k vyřízení prověrky. Podotkl také, že Pilc měl předtím prověrku "15 let nebo podobně dlouhou dobu".

Šéf vojenské kanceláře na Hradě patří mezi vlivné představitele armády. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže. Pilc měl dosud na starosti také vypracovávání podkladů pro jmenování generálů a nejvyšších představitelů vojenských vysokých škol.

Bez prověrky je i Mynář

Pilc není jediným vysokým úředníkem ze Zemanova okolí, který má s prověrkou potíže. Hradní kancléř Vratislav Mynář v úterý oznámil, že u Navrátila neuspěl s rozkladem proti nevydání prověrky na stupeň přísně tajné. Chce se bránit soudně. Zeman zároveň řekl, že Mynáře do skončení soudu neodvolá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám