Hlavní obsah

Obviněný hejtman Rozbořil se seznámil s odposlechy, trvá na své nevině

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, mhr

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který byl v rámci kauzy Vidkun obviněn z korupce, se již seznámil s policejními odposlechy. Podle něj potvrzují jeho nevinu, na níž trvá od počátku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)

Článek

„Konečně jsem slyšel odposlechy. Potvrdily to, co říkám od začátku. Na mém prohlášení, že jsem nevinen, se nic nezměnilo,” uvedl v úterý hejtman na Twitteru.

Hejtman měl podle již dříve zveřejněných informací nabízet letos v srpnu v olomoucké restauraci Potrefená husa, kde se sešel s náměstkem krajského policejního ředitele Karlem Kadlecem, úplatek za to, že policie odloží vyšetřování údajného dotačního podvodu týkajícího se jezdeckého areálu v Olomouci - Lazcích.

Hospodské řeči, tvrdí advokát

V restauraci také policie odposlechy získala. „Neobjevilo se v nich nic, co by naznačovalo, že jsem nabízel úplatek,“ zdůraznil Rozbořil s tím, že odposlechy potvrzují jeho nevinu. Ani podle hejtmanova advokáta Petra Konečného není v odposleších to, co policie klade Rozbořilovi za vinu, tedy konkrétní nabídka úplatku. „Jsou to hospodské řeči, které lze všelijak vyložit, ale jako konkrétní nabídka úplatku určitě ne,“ tvrdí Konečný.

Právě o odposlechy přitom kriminalisté podle serveru Neovlivní.cz obvinění hejtmana opřeli. O jeho stížnosti proti obvinění z podplácení státní zastupitelství podle informací Práva zatím nerozhodlo. Rozbořil od začátku tvrdí, že žádný úplatek nikomu nenabízel. Podle něj jde o nedorozumění.

Již v minulosti hejtman tvrdil, že pouze „byl ve špatný čas na nesprávném místě”.

Ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení jsou vedle Rozbořila obviněni ještě, olomoucký šéf odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý. Na rozdíl od hejtmana jsou zbývající obvinění ve vazbě.

Obvinění měli podle policie vynášet informace z policejních databází a probíhajících šetření. Informace se měly týkat osob z podnikatelského a veřejného prostředí.

Kvůli poškozené pověsti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) následně požádal o propuštění ze služebního poměru její šéf Ivan Bílek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám